Składniki:
– 7-8 jabłek
– 4 jajka
– 2 szklanki mąki
– szklanka cukru
– ½ margaryny
– ½ masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki śmietany 12% – może być też z większą zawartością tłuszczu
– 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Krok 1:

Posmarować blachę o wymiarach 30×25 cm lub dużą tortownicę margaryną i oprószyć mąką albo wyłożyć ją papierem do pieczenia. Po wystudzeniu ciasta papier warto usunąć, żeby nie rozmiękł.
Krok 2:

Nagrzać piekarnik do 180 stopni. (Ja piekę z termoobiegiem)

Krok 3:

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej tarce.

IMAG0941

Krok 4:

Na patelni lub w małym garnku rozpuścić masło i margarynę (może być mix masła i margaryny)- nie wolno dopuścić do wrzenia.

IMAG0946

Krok 5:

4 całe jajka ubić ze szklanką cukru, dodać 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki śmietany i na koniec wlać przestudzoną margarynę z masłem (musi być chłodna, żeby nie zaparzyć proszku i nie ściąć białka z jajek). Wszystko dokładnie wymieszać.

IMG_7234

Krok 6:

Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wyłożyć na dno blaszki.

IMG_7240

Krok 7:

Jeśli z jabłek podczas ścierania wyciekło sporo soku należy je odsączyć, ale nie wyciskać.

Krok 8:

Jabłka wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta i oprószyć równomiernie cynamonem.

IMG_7244

Krok 9:

Następnie wyłożyć drugą warstwę ciasta. Ta czynność może sprawiać trudność, ponieważ ciasto jest gęste. Ja moczę łyżkę lub palce w lekko ciepłej wodzie i delikatne rozprowadzam ciasto po wierzchu jabłek.

IMG_7246

Krok 10:

Tak przygotowaną szarlotkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 60 minut lub chwilę dłużej (czas pieczenia zależy od piekarnika). Ciasto jest gotowe, gdy ma piękny złoty kolor i na wbitej wykałaczce nie zostają ślady ciasta.

IMG_7256

 

SZARLOTKĘ MOŻNA PODAWAĆ NA GORĄCO NP. Z GAŁKĄ LODÓW WANILIOWYCH LUB ŚMIETANKOWYCH. DOSKONALE SMAKUJE NA ZIMNO.

DO TEGO FILIŻANKA KAWUSI LUB ULUBIONEJ HERBATKI I MAMY MAŁY RAJ NA ZIEMI.

SMACZNEGO!!!!

20151122_194951

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRosół drobiowy
Następny artykułZupa krem z brokuła