Przepisy Zupy

Zupa krem z brokuła


Składniki:

– 1 brokuł
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– mała puszka mleczka kokosowego
– 1 listek laurowy
– ziarenka ziela angielskiego
– sól, pieprz

Dla osób lubiących wyraziste smaki ewentualnie można dosypać odrobinę vegety, czy warzywka. Jeżeli ktoś chce skorzystać z tej opcji ( nie polecam) warto wyszukać w marketach taki zestaw przypraw bez glutaminianu sodu i innych chemicznych dodatków.

 

DO PODANIA:

– Grzanki *
– Jogurt greki
– Prażone pestki dyni**
– Prażone pestki słonecznika**

Krok 1:

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony drobniutko czosnek i cebulę. Zrumieniamy na lekko złoty kolor. Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie Dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojone w cieniutkie talarki. Podsmażamy przez około 2-3 min. Następnie dodajemy kwiaty brokuła (pień nie nadaje się do zupy). Ponownie podsmażamy przez 2-3 minuty ciągle mieszają. Dodajemy wody tyle, żeby przykryć kwiaty brokuła.

Krok 2:

Gotujemy około 10 minut, tak by brokuł był miękki, ale nie stracił koloru. Dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy garnek z kuchenki. Chwilę czekamy, aż zupa lekko odparuje.

Krok 3:

Następnie blenderem blendujemy (mielimy) wszystko na krem.

IMG_7369

Krok 4:

Zupę ponownie wstawiamy na kuchenkę, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy małą puszkę mleczka kokosowego. Dokładnie mieszamy i gotujemy około 3-4 minut.

*Grzanki :

Pieczywo kroimy w drobne kostki. Patelnie podgrzewamy, wrzucamy grzanki, solimy solą morską i posypujemy suszonym oregano.

IMG_7372

**Pestki: wrzucamy na patelnię i prażymy na złoty kolor.

IMG_7373

PROPOZYCJA PODANIA:

Wlewamy zupę na talerz, dodajemy łyżkę jogurtu greckiego (może być też gęsta śmietana), dodajemy grzanki i pestki.

SMACZNEGO!!! 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *