Jola Gotuje

Cukinia z granatem, żurawiną i pestkami słonecznika

,

Doskonały dodatek do filetów rybnych np. z halibuta lub gładzicy

Czas przygotowania: 20 minut

6 porcji

Składniki:
– 2 średnie cukinie
– 4 łyżki pestek słonecznika
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
– sok z całej cytryny
– łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 granat
– 1 łyżka cukru trzcinowego, ewentualnie białego – opcjonalnie, ale polecam
– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

KROK 1:
Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy w cieniutkie plasterki.

FullSizeRender (1)

KROK 2:
Z granatu wyjmujemy nasionka (pestki).

KROK 3:
Żurawinę zalewamy ciepłą wodą i namaczamy przez kilka minut.

KROK 4:
Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki

KROK 5:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony czosnek i lekko go zrumieniamy. Następnie wrzucamy plasterki cukinii. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy zioła prowansalskie i smażymy około 4-5 minut mieszając od czasu do czasu.

KROK 6:
Gdy cukinia będzie miękka solimy ją, dodajemy odsączoną z wody żurawinę, cukier oraz pieprz i smażymy około 1 minutki.

FullSizeRender

KROK 7:
Pestki słonecznika prażymy na  oddzielnej patelni. Przyrumienione pestki dodajemy do cukinii.

IMG_7805

Gorąco polecam szczególnie do smażonych filetów z gładzicy lub halibuta.

 

IMG_7806

 

Miłej zabawy w kuchni!

J 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *