Jola Gotuje

Makowiec tradycyjny

Pracę trzeba rozłożyć na 2 dni. Czas przygotowania pierwszego dnia – kilka minut, drugiego  dnia około godziny i 20 minut plus czas pieczenia 40 minut.

 

Składniki na masę makową:
– ½ kg maku
– 2 szklanki cukru
– 3–4 łyżki rodzynek
– zapach migdałowy
– 2-3 jajka
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
– kandyzowana skórka pomarańczowa jeżeli używamy
– otarta skórka z cytryny
– gaza lub inna przepuszczająca łatwo wodę szmatka do odcedzenia maku

Składniki na ciasto:
– ½ kg mąki pszennej (może być potrzeba użycia trochę więcej)
– ½ margaryny
– około 1 szklanki mleka
– 10 dag drożdży (nie suszonych)
– 3  jajka
– zapach cytrynowy
– szczypta soli
– papier do pieczenia
– 2 formy keksówki o wymiarach 30x12x8 lub inne zbliżone rozmiarem

Składniki na lukier:
– 4-5 łyżek cukru pudru
– odrobina gorącej wody
– łyżeczka soku z cytryny
– kilka kropel zapachu pomarańczowego lub migdałowego
– pokruszone orzechy włoskie
Przygotowanie masy makowej:

KROK 1:
Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na całą noc.

KROK 2:
Drugiego dnia mak odlewamy na sitku wyłożonym gazą i czekamy, aż dobrze się odcedzi. Następnie mielimy go  3 razy przez maszynkę (drobniutkie sitko). Za drugim razem do maszynki wsypujemy łyżkę maku i łyżkę cukru na zmianę – co da nam fajną masę. Trzeci raz mielimy już masę makowo- cukrową bez żadnych dodatków.

KROK 3:
Rodzynki zalewamy ciepłą wodą.

KROK 4:
Do maku wbijamy 2 całe jajka, dodajemy płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej i wlewamy zapach migdałowy.  Ocieramy skórkę z jednej  bardzo dokładnie umytej cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy. Mak powinien mieć mazistą konsystencję. Gdyby był zbyt suchy dodajemy jeszcze jedno jajko.

FullSizeRender (2)

KROK 5:
Rodzynki odsączamy i wrzucamy do maku.  Masa makowa gotowa.

 

Przygotowanie ciasta:

KROK 1:
Margarynę wyjmujemy na patelnię i delikatnie roztapiamy (nie może wrzeć). Odstawiamy do wystudzenia.

KROK 2:
Do kubka wkładamy pokruszone drożdże. Zalewamy je do ½ wysokości lekko ciepłym mlekiem (mleko przez bardzo krótką chwilę podgrzewamy w oddzielnym garczku).  Następnie wsypujemy ½ płaskiej łyżeczki cukru i ½ łyżeczki mąki i wszystko dokładnie mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą. Na wierzch wsypujemy odrobinę mąki, żeby utworzyła  cieniutką kołderkę – nie mieszamy. Odstawimy w spokojne miejsce do wyrośnięcia.

KROK 3:
Do miski wsypujemy mąkę (ciasto można wyrabiać mikserem – hakiem). Wbijamy 2 jajka, wlewamy pozostałe lekko ciepłe mleko, kilka kropel zapachu cytrynowego, wystudzoną margarynę i zaczynamy wyrabiać.

FullSizeRender (1)

KROK 4:
Gdy tylko drożdże nam wyrosną całe wlewamy do mąki. Ciasto wyrabiamy około 5 minut. Musi gładko odchodzić od miski. Gdyby tak nie było możemy je podsypać lekko mąką jeśli jest zbyt rzadkie lub dolać odrobinę mleka jeżeli jest zbyt gęste.

FullSizeRender

KROK 5:
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

FullSizeRender (6)

KROK 6:
Ciasto  dzielimy na 2 równe części.   Pierwszą część wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkowujemy na placek trochę dłuższy niż nasza blaszka, w której będziemy piec makowca. Placek nie może być zbyt cienki. Powinien mieć grubość około 1 cm.

FullSizeRender (3)

KROK 7:
Jajko rozbijamy. Żółtko odstawiamy, a białko ubijamy na pianę. Połową piany smarujemy rozwałkowany placek.

FullSizeRender (4)FullSizeRender (5)

KROK 8:
Masę makową dzielimy na 2 części. Pierwszą część rozsmarowujemy na placku, ale tak by od brzegów z każdej strony zostało około 3 cm ciasta (patrz zdjęcia).

FullSizeRender (11)

KROK 9:
Najpierw składamy  dwa przeciwległe, węższe końce ciasta i następnie zwijamy wzdłuż cały makowiec do ¾ jego szerokości (patrz zdjęcia). Ostatni brzeg zakładamy na zwiniętą już część ciasta.

FullSizeRender (10)FullSizeRender (8)FullSizeRender (13)

KROK 10:
Rulonik przekładamy do blaszki w taki sposób, żeby łączenia znalazły się na dnie. Jeżeli rulonik się troszkę  pofałdował w trakcie przenoszenia nie przejmuj się tym.

KROK 11:
Czynność powtarzamy od punktu 6 do 10.

KROK 12:
Żółtko, które odstawiliśmy  roztrzepujemy widelcem i delikatnie smarujemy nim wierzch makowców. Tak przygotowane ciasto odstawiamy w spokojne, ciepłe miejsce, żeby trochę wyrosły.

KROK 13:
W między czasie piekarnik  z termoobiegiem rozgrzewamy do 180 stopni.

KROK 14:
Gdy makowiec trochę podrośnie wstawiamy go do pieca na około 40 minut. Pieczemy na złoty kolor. Warto się upewnić przed wyjęciem go z pieca, czy jest dobrze upieczony. W tym celu robimy test wykałaczką – wbijamy ją na momencik w ciasto. Jeżeli wyciągniemy suchą wykałaczkę makowiec jest gotowy.

FullSizeRender (16)FullSizeRender (15)

KROK 15:
Pozwalamy mu trochę ostygnąć, a w między czasie przygotowujemy lukier.

 

Przygotowanie lukru:

KROK 1:
Cukier puder wsypujemy do miseczki,  dodajemy sok z cytryny i kilka kropel zapachu. Zaczynamy mieszać i dodajemy po kropelce gorącej wody. Cukier musi się rozpuścić, a składniki dokładnie połączyć. Powinniśmy osiągnąć taką konsystencję , aby łatwo ją było rozsmarować po cieście i żeby nie była zbyt płynna.

KROK 2:
Makowce smarujemy lukrem, posypujemy rozgniecionymi orzechami.

FullSizeRender (20)FullSizeRender (19)

Dużo pracy, ale i spora satysfakcja.

FullSizeRender (18)

Smacznego! J.  🙂

FullSizeRender (21)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *