Jola Gotuje

Mielone kotlety z puree ziemniaczano – jabłkowym

Tradycyjne danie, które każdy potrafi zrobić. Ja zapraszam Cię do wykonania go według mojego przepisu. Kotlety nawet gdy są zimne świetnie smakują np. z kromką żytniego chleba i odrobiną musztardy.

 

4 porcje

Czas przygotowania: około 40 minut

 

Składniki na kotlety:
– 1 kg karkówki
– duża cebula
– 1 jajko
– sól i pieprz
– olej do smażenia
– 2 łyżki bułki tartej
– 2 łyżki siemienia lnianego

Składniki na puree ziemniaczane:
– 1 kg ziemniaków
– 1 duże jabłko
– sól
– 1 małe opakowanie jogurtu
– opcjonalnie – łyżka masła

Jeżeli chcesz zaoszczędzić czas – najpierw obierz ziemniaki, umyj je, zalej wodą i dodaj sól.  Ziemniaki zacznij gotować przed smażeniem kotletów.

FullSizeRender (7)

Przygotowanie kotletów:

KROK 1:
Karkówkę mielimy  wraz z obraną i umytą cebulą (nie polecam gotowego mielonego mięsa – nigdy nie będziesz mieć pewności co jest w środku i niestety słabo smakuje).

FullSizeRender (6)

KROK 2:
Do zmielonego mięsa dodajemy 1 jajko, sól i pieprz.

KROK 3:
Mięso wyrabiamy  przez chwilę jak ciasto. Powinno być dobrze wymieszane (to pozwoli mu też lekko się napowietrzyć, co nadaje lepszy smak kotletom).

KROK 4:
Bułkę tartą mieszamy z siemieniem lnianym – to będzie nasza panierka.

KROK 5:
Z mięsa formujemy nieduże kotleciki. Obtaczamy je w panierce i nożem na wierzchu tworzymy maleńką krateczkę (patrz zdjęcie).

FullSizeRender (5)FullSizeRender (4)

KROK 6:
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy kotlety. Smażymy je najpierw z jednej strony około 5 minut, a następnie z drugiej około 5 minut. Możesz jeszcze raz je obrócić. Kotlety muszą być dobrze przesmażone, ale nie wysuszone.

FullSizeRender (3)FullSizeRender (2)

Przygotowanie puree:

KROK 1:
Obrane, umyte, zalane wodą  i posolone ziemniaki gotujemy.

KROK 2:
Jabłko obieramy. Przecinamy na 4 części i usuwamy gniazda nasienne. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy je do ziemniaków.

KROK 3:
Gdy ziemniaki będą miękkie, odlewamy wodę i dodajemy do nich jogurt (oraz masło jeśli używamy) i drobno siekamy na jednolitą masę. Puree jest gotowe.

FullSizeRender (1)

 

FullSizeRender

 

Propozycja podania – ja proponuję kotlety podać z puree i sałatką z buraczków na ciepło, ale inne surówki też będą dobre.

Smacznego J. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *