Jola Gotuje

Pieczone bataty – słodkie ziemniaki

Zdrowe i pyszne. Posiadają udowodnione naukowo właściwości przeciwnowotworowe ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu. Bardzo dobrze wpływają na nerki i pęcherz. Podobno są dobre dla cukrzyków, bo poprawiają wrażliwość na insulinę.

Są doskonałym źródłem witamin, szczególnie  C ale także A, E, K, B6, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, kwasu foliowego. Mają też bardzo dużo minerałów m.in. wapnia, żelaza, magnezu, potasu, cynku. Polecane są jako danie na zdrowe oczy i lepszą pamięć.

Składniki:
– 2 duże bataty
– 2 łyżki oliwy
– sól, pieprz, oregano lub zioła prowansalskie

IMG_7609

Przygotowanie:
KROK 1:
Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Myjemy, wrzucamy  do naczynia żaroodpornego. Wlewamy oliwę, solimy (polecam sól morską lub himalajską), dodajemy pieprz i wybrane zioła. Wszystko mieszamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

IMG_7611

KROK 2:
Pieczemy przez około 30- 40 minut (sprawdzamy czy po tym czasie są miękkie, jeśli nie to zostawiamy je do czasu, aż zmiękną). W trakcie pieczenia raz czy dwa mieszamy, tak by je obrócić.
Doskonały dodatek do pieczonych nóżek  lub piersi kurczaka.

NA ZDROWIE!!! SMACZNEGO!!!! J. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *