Składniki:
– 3-5 udek z kurczaka (lub ile potrzebujemy)
– olej rzepakowy do smażenia

Przyprawy:
– sól
– pieprz
– papryka słodka mielona
– papryka ostra mielona
– kurkuma
– gałka muszkatołowa
– szczypta cynamonu
– kolendra suszona
– czosnek granulowany (suszony)
– imbir (ostrożnie to bardzo ostra przyprawa)

Przygotowanie:
KORK 1:
Udka myję, rozkładami i posypuję kolejno każdą z przypraw (bardzo mało cynamonu, tylko tyle, żeby wzbogacić smak, ale nie wolno przesadzić) z obu stron. Zostawiam na kilka minut, żeby przyprawy troszkę wsiąkły w mięso.

KROK 2:
Rozgrzewam piekarnik do 180 stopni.

KROK 3:
Na rozgrzany na patelni olej wkładam kolejno udka i przysmażam najpierw z jednej strony około 3-4 minuty, potem z drugiej. Tak by miały lekko złoty kolor.

IMG_7615

KROK 4:
Następnie przekładam je do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem z patelni (można wlać nowy tłuszcz ale ja wolę ten, na którym smażyły się udka).

KROK 5:
Piekę około 20-25 minut. Czas zależny jest od wielkości udek.

IMG_7619

Propozycja podania:
Ja najbardziej lubię udka z pieczonymi batatami (przepis na mojej stronie), lub np. z puree z ziemniaków i mizerią, albo z sałatką z buraczków (przepis wkrótce).

IMG_7626

 

 

 

 

MIŁEJ ZABAWY W KUCHNI I SMACZNEGO!!! J. 🙂

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPlacki ziemniaczane
Następny artykułPasztet drobiowy