Jola Gotuje

Domowe przepisy

Przepisy Sałatki

Sałatka z gruszką, serem i orzechami w sosie jogurtowym.

Gruszki są owocami, których właściwości odżywcze są nie do przecenienia. Jako nieliczne z owoców zawierają jod niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy i bor – minerał poprawiający pracę mózgu i zapobiegający utracie wapnia z kości. Powinny po nie sięgać osoby chore na osteoporozę. Spożywanie gruszek dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zapobiega powstawaniu nadciśnienia. Ponadto są bogactwem minerałów i witamin w tym kwasu foliowego. Dzisiaj proponuję je w pysznej sałatce – to prawdziwa „bomba” witaminowa. Podziel się tym daniem z kimś kogo lubisz  J.

 

Czas przygotowania: 15 min

 

Składniki:
– mix sałat
– 2 gruszki
– łyżeczka soku z cytryny do skropienia gruszek
– 3 łyżki rodzynek
– kilka orzechów włoskich
– łyżka pokrojonego drobno szczypiorku
– 1 małe opakowanie sera pleśniowego
Sos:
– małe opakowanie jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka musztardy
– sól i pieprz świeżo mielony

 

Przygotowanie:

KROK 1:
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu jogurtowego i odstaw na moment do lodówki.
FullSizeRender (1)

KROK 2:
Rodzynki namocz w ciepłej wodzie.

KROK 3:
Sałatę umyj pod zimną wodą,  koniecznie odsącz (wysusz) i włóż do salaterki.

KROK 4:
Ser pokrój w małe kawałki i dodaj do sałaty.

KROK 5:
Gruszki obierz i pokrój w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj do sałaty.

KROK 6:
Szczypiorek potnij na drobne kawałeczki.

KROK 7:
Orzechy upraż delikatnie na patelni i zostaw do posypania na sam koniec.

KROK 8:
Rodzynki odsącz. I posyp nimi sałatkę. Wszystko delikatnie wymieszaj.
FullSizeRender (2)

KROK 9:
Polej sosem przed podaniem i posyp orzechami.

 

FullSizeRender

 

 

 

Smacznego! J. 🙂

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *