Jola Gotuje

Sernik „domek” – przepyszne ciasto bez pieczenia

Zaskocz swoich bliskich wyjątkowym sernikiem. Bardzo łatwo się go przygotowuje, ciekawie się prezentuje i wybornie smakuje.

Czas przygotowania: około 40 minut. Niestety  przed podaniem musi poleżeć kilka godzin w lodówce.

 

Składniki na jeden domek:
– ½ kg białego półtłustego sera
– 1 szklanka cukru
– ½ margaryny
– 2- 3 łyżki kakao (może być z cukrem np. Puchatek lub nesquik)
– kilka kropel zapachu pomarańczowego
– 36 herbatników
– 1 jajko
– *opcjonalnie cukier wanilinowy
– folia aluminiowa

Składniki na polewę:
– ½ margaryny
– 6 łyżek cukru
– 3 łyżki kakao

Przygotowanie sernika:

KROK 1:
Ser, margarynę i cukier przekręcamy przez maszynkę.

FullSizeRender

KROK 2:
Dodajemy jajko i *cukier wanilinowy. Wszystko dokładnie mieszamy.

KROK 3:
Masę dzielimy na 2 części.

KROK 4:
Do jednej dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do drugiej dodajemy kilka kropli zapachu pomarańczowego i też wszystko dokładnie mieszamy.

FullSizeRender (1)

KROK 5:
Folię aluminiową rozkładamy. Układamy na niej herbatniki 3×6.

KROK 6:
Na herbatniki wykładamy kakaową masę i dokładnie rozprowadzamy, tak by znalazła się na wszystkich ciastkach.

FullSizeRender (2)

KROK 7:
Na kakaową masę ponownie układamy herbatniki 3×6 i smarujemy je masą o zapachu pomarańczowym. Całą masę wykładamy na ciastka.

FullSizeRender (4)

KROK 8:
Łapiemy za boczne części foli i ustawiamy ciastka tak, by utworzyły trójkąt – coś o kształcie domku z kart (patrz zdjęcia).

FullSizeRender (6)FullSizeRender (7)FullSizeRender (8)

 

Przygotowanie polewy:

KROK 1:
Na patelnię wsypujemy cukier i kakao i dodajemy 2-3  łyżki wody. Wszystko ze sobą mieszamy i podgrzewamy tak, by cukier zaczął się topić.

FullSizeRender (1)

KROK 2:
Następnie dodajemy margarynę i wszystko razem podgrzewamy tak, by uzyskać płynną masę.

FullSizeRender (2)

KROK 3:
Czekamy, żeby polewa trochę ostygła i polewamy nią sernik.

FullSizeRender (3)FullSizeRender (9)

KROK 4:
Wszystko owijamy szczelnie folią i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby herbatniki zmiękły.

 

 

FullSizeRender (10)

 

 

Sernik gotowy.  Mam nadzieję, że polubisz go tak jak moi bliscy i nie raz skorzystasz  z tego przepisu. Smacznego!  J. 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *