Jola Gotuje

Tagliatelle (makaron) z cielęciną i borowikami

Wykwintny szybki obiad lub doskonałe danie na spotkanie z przyjaciółmi. Borowiki to grzyby, których walory smakowe są wysoko cenione w kuchni w połączeniu z delikatną  cielęciną tworzą niezapomniane bogactwo smaku.

 

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki na 4 porcje

 

Składniki:
– 30 dag cielęciny
– opakowanie mrożonych borowików około 200 gram
– 1 duża cebula
– 250 ml śmietany w kartoniku (ja używam 12 %, ale bardziej tłusta wzbogaca smak)
– 1 opakowanie makaronu – najlepiej pasują tagliatelle (długie płaskie wstążki)
– sól i pieprz świeżo mielony
– 2 łyżki oleju do smażenia
– łyżka posiekanej natki pietruszki
– parmezan lub inny ser do posypania dania

Przygotowanie:

KROK 1:
Grzyby wyjmujemy z zamrażalnika i przesypujemy do miseczki, żeby się zaczęły rozmrażać.

KROK 2:
Cielęcinę kroimy w małe kawałeczki. Na patelnię wlewamy około 2 łyżek oleju. Cielęcinę zaczynamy podsmażać od czasu do czasu mieszając około 8 minut.

KROK 3:
W między czasie cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

KROK 4:
Następnie grzyby kroimy w małe kawałeczki.

KROK 5:
W oddzielnym garnku wstawiamy wodę na makaron i gdy zacznie się gotować solimy ją. Wkładamy makaron i gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta. Makaron musi być al dente (czyli lekko twardy, stawiać delikatny opór zębom).

KROK 6:
Do podsmażonej (leciutko przyrumienionej cielęciny) dodajemy cebulę i smażymy około 5 minut.

KROK 7:
Następnie dodajemy grzyby i smażymy koło 10 minut.

FullSizeRender (4)

KROK 8:
Gdy grzyby będą już podsmażone wlewamy śmietanę i wszystko mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

FullSizeRender (3)

KROK 9:
Ugotowany makaron odlewamy i wykładamy na talerze. Następnie polewamy go sosem z patelni i posypujemy parmezanem.

GOTOWE ! 🙂

FullSizeRender (5)

 

 

Ja uwielbiam to danie. Mam nadzieję, że Ty też je polubisz. Smacznego J. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *