Jola Gotuje

Zupa krem z dyni

,

Doskonała na chłodne jesienne i zimowe dni.
Dynia to warzywo, którego właściwości zdrowotne są olbrzymie. Jest skarbnicą witamin i minerałów (zawiera dużo cynku pierwiastka niezbędnego dla zdrowia każdego mężczyzny) i ma bardzo mało kalorii. Pomaga w odchudzaniu i leczeniu nadciśnienia. Działa odkwaszająco na organizm, jest dobra dla diabetyków i wzmacnia układ odpornościowy, a co najważniejsze po ugotowaniu nie traci cennych właściwości.

Składniki:
– ½ małej dyni
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 duża cebula
– 3 ząbki czosnku
– ½ małej papryczki chili
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– pół małej łyżeczki słodkiej papryki
– pół małej łyżeczki gałki muszkatołowej
– pół małej łyżeczki kurkumy
– mała puszka mleczka kokosowego
– sól i pieprz

Propozycja podania:
– grzanki*
– prażone  pestki dyni lub prażone płatki z migdałów** (ja wybieram płatki)
– listki bazylii
– ewentualnie jogurt grecki

Przygotowanie:
KROK 1:
Dynię obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy ją w dużą kostkę.
KROK 2:
Warzywa myjemy, obieramy. Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Z papryczki usuwamy nasionka i drobno ją kroimy. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Lekko podgrzewamy. Wrzucamy pokrojoną cebulę, czosnek i papryczkę chili oraz ziele angielski i liść laurowy. Wszystko podsmażamy, co chwila mieszając do czasu aż cebula zrobi się szklista.
KROK 3:
W między czasie marchewkę i pietruszkę kroimy w cienkie talarki i wrzucamy do garnka. Wszystko podsmażamy przez 3-4 minuty co chwila mieszając.

IMG_7640
KROK 4:
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i wszystko nadal podsmażamy  przez około 3-4 minuty. Co jakiś czas mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.
KROK 5:
Następnie wlewamy wodę, tak żeby przykryła dynię, ale nie więcej. I gotujemy około 10 minut do czasu, aż dynia będzie mięciutka.
KROK 6:
Garnek zdejmujemy z kuchenki.  WYŁAWIAMY LIŚĆ LAUROWY i  ewentualnie ziele angielskie. Pozwalamy odparować wywarowi (krótką chwilkę), następnie wszystko blendujemy do czasu uzyskania gładkiej konsystencji.

IMG_7641
KROK 7:
Garnek ponownie wstawiamy na kuchenkę i zupę doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mleczko kokosowe.  Mieszamy aż się połączy z zupą. Wsypujemy gałkę muszkatołową, kurkumę i słodką paprykę. Mieszając gotujemy przez około 2 – 3 minuty. Możemy jeszcze dosolić do smaku.

Zupę wlewam na talerz. Na środek talerza można dodać łyżkę jogurtu jeżeli zupa jest ostra. Wsypuję uprażone płatki migdałowe i ozdabiam listkami bazylii.

*Grzanki: pieczywo kroimy w drobne kostki. Patelnie podgrzewamy z odrobiną oliwy z oliwek i  wrzucamy grzanki, solimy solą morską i posypujemy suszonym oregano. Zrumieniamy na złoty kolor.

IMG_7372

** Prażone płatki z migdałów: potrzebną ilość płatków wsypuję na patelnię. Podgrzewam cały czas potrząsając patelnią, do czasu aż się zarumienią. Trzeba bardzo ich pilnować bo bardzo szybko się przypalają.

IMG_7644

 

IMG_7642

 

 

Na zdrowie!!! Miłej zabawy w kuchni!  SMACZNEGO J.:)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *