Jola Gotuje

Sałatka z melonem, ricottą , granatem  i karmelizowanymi orzechami.

,

Melon to owoc szczególnie polecany osobom zmagającym się z nadciśnieniem i miażdżycą. Wspomaga pracę oczu, chroni nasz organizm przed nowotworami i jest bardzo skutecznym środkiem odchudzającym, bo jest niskokaloryczny a dodatkowo ma w sobie aminokwas, który uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu, przyśpieszającego utratę wagi. Jest bogaty w witaminy z grupy B, więc wspiera nasz układ nerwowy m.in. poprawiając nastrój i koncentrację. Melon to owoc po który powinny sięgać zwłaszcza osoby żyjące w stresie  i mające problemy z zasypianiem. W połączeniu z rukolą i granatem powstaje sałatka, która jest bogactwem witamin i minerałów.

 

Składniki:
– rukola
– ½ żółtego melona
– ziarna granatu
– serek ricotta
– 4-5 łyżek orzechów nerkowca
– łyżka brązowego cukru
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek

sos do sałatki:
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka musztardy dijon
– 1 łyżka miodu

 

Przygotowanie:

KROK 1:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy obrane i ewentualnie pokruszone orzechy. Dodajemy cukier i zrumieniamy je na złoty kolor.

FullSizeRender (4)FullSizeRender (3)

KROK 2:
W oddzielnym naczynku przygotowujemy sos. Oliwę łączymy z cytryną i musztardą dijon i miodem.

KROK 3:
Melona kroimy w kosteczkę.

KROK 4:
Z granatu wydobywamy ziarenka

KROK 5:
Rukolę myjemy, osuszamy. Dodajemy melona, ziarna granatu i ricottę. Posypujemy zrumienionymi orzechami.

FullSizeRender (8)FullSizeRender (7)

KROK 6:
Przed podaniem skrapiamy sosem. Możemy doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

 

FullSizeRender (6)

 

Podziel się z kimś kto jest dla Ciebie ważny!

Na zdrowie!!! J. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *