Jola Gotuje

Sałatka na bazie komosy ryżowej – quinoi z granatem, fetą i „wiosenną zieleninką”

,

Pyszna, lekka kolacja, a może super przekąska do pracy? Oto moja propozycja na zdrowy posiłek.

Właściwościami zdrowotnymi Quinoi, czyli komosy ryżowej nazywanej „świętym złotem Inków” zachwycałam się już nie jeden raz, ale jest to na tyle cenna roślinka, że warto do niej wracać. Przypomnę, że jest ona źródłem pełnowartościowego białka (doskonała alternatywa dla białka zwierzęcego), zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych (szczególnie magnezu). Spożywanie komosy przyczynia się w naszym organizmie do: obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób krążenia, może zapobiegać nowotworom, wykazywać działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i podnoszące naszą odporność. Quinoa uważana jest za roślinę bezglutenową, bogatą w antyoksydanty czyli spowalnia procesy starzenia się organizmu. Jedzmy więc komosę, by zachować zdrowie, młodość i witalność. W połączeniu z cudownymi właściwościami owocu granatu i „zieleniną” – szczypiorkiem, koperkiem i natką pietruszki, otrzymujemy prawdziwy witaminowo-pierwiastkowy skarb. Tym daniem podziel się z kimś kto jest dla Ciebie naprawdę ważny ☺.

Składniki:
– 1 szklanka quinoi białej
– ½ łyżeczki kurkumy
– ¼ łyżeczki pieprzu cayen
– 4-5 rzodkiewek
– ziarenka z owocu granatu
– 6-7 pomidorków koktajlowych
– 1 małe opakowanie sera feta – gorąco polecam bio-fetę (dostępna w wielu marketach)
– ½ pęczka koperku
– ½ pęczka szczypiorku
– kilka gałązek natki pietruszki
– sól morska lub himalajska
– świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
KROK 1:
Quinoę ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta z dodatkiem kurkumy i pieprzu cayen. Na ogół należy ją przepłukać pod zimną wodą. Na szklankę quinoi potrzeba 2 szklanki wody. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy komosę i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 15 minut. Następnie zostawiamy ją do wystygnięcia.

KROK 2:
Rzodkiewki kroimy w małe kawałeczki.

KROK 3:
Pomidorki dzielimy na 2-3 części.

KROK 4:
Ser kroimy w małą kosteczkę.

KROK 5:
Ziarna granatu dodajemy do quinoi i delikatnie mieszamy wszystkie składniki.

KROK 6:
Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do sałatki.

KROK 7:
Na koniec wszystko delikatnie przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

 

IMG_9153

 

 

Danie gotowe. Może być doskonałym dodatkiem do smażonych filetów rybnych.
NA ZDROWIE! J ☺

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *