Jola Gotuje

Deser na bazie nasion chia z mlekiem kokosowym, musem z mango, truskawkami i wiórkami gorzkiej czekolady 

,

Trochę mody w kuchni? Czemu nie 🙂

Nasiona chia (szałwia hiszpańska) cenione są za swoje właściwości odżywcze w wielu regionach świata. Podobno zawierają więcej kwasów omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki, więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż szpinak. Obniżają ciśnienie krwi (potas), są bogate w błonnik, koją nerwy (magnez),  wzmacniają kości (fosfor).

 

4 porcje

 

Składniki:
– 1 mała puszka mleka kokosowego 200 ml
– szklanka mleka np. 2 %
– 3 łyżki nasion chia
– szczypta nasion wanilii
– 1 małe mango
– 8-10 truskawek
– 2 kostki gorzkiej czekolady
– listki mięty do ozdoby
Przygotowanie:

KROK 1:
Nasiona chia zalewamy mleczkiem kokosowym i łączymy ze zwykłym mlekiem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy nasionka wanilii. Jeszcze raz mieszamy i wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Po 2 godzinach warto je przemieszać, żeby się nie posklejały.

IMG_9278

KROK 2:
Gdy nasiona wchłoną mleko są gotowe do przygotowania deseru.

KROK 3:
Mango obieramy, oddzielamy od pestki i blendujemy.

IMG_9277

KROK 4:
Na dno naczynka wkładamy kilka łyżek musu z mango. Na mus przekładamy kilka łyżek mieszaniny mleka z nasionami chia. Następnie układamy przekrojone truskawki i ścieramy na drobnej tarce troszkę gorzkiej czekolady. Całość możemy ozdobić listkami mięty.

 

FullSizeRender

 

 

Deser gotowy. Czy jest smaczny? Warto spróbować 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *