Jola Gotuje

Domowe przepisy

Obiady / Dania gorące Przepisy

Kotleciki mielone z indyka z cukinią i cebulką doprawione kurkumą i pieprzem cayen.

Danie z cyklu łatwy, zdrowy obiad. W połączeniu z sałatką  szpinakową z glazurowanymi boczniakami nabiera charakteru ciekawego i wykwintnego dania.


Składniki na 10 kotlecików:
– 700- 800 g filetu z indyka
– 1 malutka cukinia
– 1 duży ząbek czosnku
– ½ łyżeczki pieprzu cayen
– ½ łyżeczki kurkumy
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
– 1 duża cebula
– 1/3 szklanki zimnej wody
– sól
– 1 duża czubata łyżka bułki tartej
– 1 duża czubata łyżka siemienia lnianego mielonego
– olej do smażenia
FullSizeRender (5)

Przygotowanie:

KROK 1:

Filet z indyka mielimy w  maszynce.

KROK 2:

Czosnek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju wraz z oregano.

FullSizeRender (4)

KROK 3:

Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy na patelnię do zeszklonej cebuli z czosnkiem i oregano. Całość smażymy do czasu, aż sok z cukinii wyparuje i całość leciutko się przyrumieni. Dodajemy troszkę soli.

FullSizeRender (3)

KROK 4:

Do mięsa dolewamy wodę i dokładnie je wyrabiamy. Następnie dodajemy kurkumę i pieprz cayen oraz sól do smaku.

KROK 5:

Do mięsa dodajemy usmażoną cebulę i cukinię i bardzo dokładnie wyrabiamy około 3-4 minut. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć, a mięso lekko napowietrzyć.

FullSizeRender (2)

KROK 6:

Bułkę tartą łączymy z siemieniem lnianym.

KROK 7:

Formujemy kotleciki i obtaczamy je w panierce z bułki i siemienia.

KROK 8:

Na patelni rozgrzewamy ojej i kotlety smażymy najpierw z jednej strony około 4 minut, potem z drugiej. Możesz je obrócić jeszcze raz. Kotleciki muszą mieć ładny złoty kolor.

FullSizeRender (9)FullSizeRender (8)

 

Propozycja podania:

  1. Sałatka ze szpinaku i glazurowanych boczniaków z karmelizowanymi orzechami.
  2. Ulubiona kasza, puree ziemniaczane i np. glazurowana marchewka (przepis na marchewkę przy sandaczu).
  3. Świetnie smakują jako dodatek do kanapki zamiast wędliny.

 

Smacznego!!! J. 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *