Jola Gotuje

Sałatka na bazie makaronu ryżowego z ogórkiem, paluszkami krabowymi i świeżym koperkiem

,

Ciekawa przekąska, albo danie bez mięsa. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Makaron ryżowy jest bezglutenowy i lekkostrawny. Ma neutralny smak i nie wymaga gotowania. W połączeniu z ogórkiem i koperkiem zyskuje bardzo delikatny smak.

To najszybsza sałatka jaką kiedykolwiek zrobiłam :).

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:
– małe opakowanie makaronu ryżowego – około 200 g
– 1 długi świeży ogórek
– paluszki krabowe surimi małe opakowanie – 200 g
– pół pęczka koperku
– sól i pieprz do smaku
– opcjonalnie 1-2 łyżki majonezu (ja dodaje :))

Przygotowanie:
KROK 1:
Makaron zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na kilka minut pod przykryciem zgodnie z zaleceniami producenta. Gdy makaron jest miękki ( po około 3 minutach) odlewamy go i kroimy w małe kawałeczki.

FullSizeRender (2)

KROK 2:
Ogórka kroimy w drobną kosteczkę.

KROK 3:
Paluszki krabowe kroimy w drobne plasterki.

KROK 4:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Solimy i dodajemy świeżo zmielony pieprz.

FullSizeRender (1)

KROK 5:
Na koniec dodajemy majonez.

FullSizeRender

 

IMG_8993Sałatka gotowa. Smacznego J. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *