Jola Gotuje

Sałatka z glazurowanymi boczniakami, granatem, szpinakiem i karmelizowanymi orzechami

,

Szpinak przygotowywany w latach 80-tych, czy 90–tych to zmora dzieciństwa niejednego z nas. Dziś na szczęście na tę roślinkę patrzymy zupełnie inaczej i bardzo dobrze, bo to mały skarb, w którym kryje się  między innymi żelazo, magnez,  potas, beta-karoten, kwas foliowy, witamina C, K, B, E i luteina. Listki szpinaku mają właściwości antynowotworowe, regulują pracę serca, chronią przed miażdżycą, pomagają walczyć ze stresem, bólem  i zawrotami głowy. Powinny go jeść kobiety w ciąży. Osoby na diecie koniecznie powinny go włączyć do swojego jadłospisu, bo jest niskokaloryczny.

Szpinak ma jednak pewną wadę. Ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego nie powinny go spożywać osoby z kamicą nerkową.

 

Składniki:
– małe opakowanie szpinaku
– 250 g boczniaka ostrygowatego
– 1 owoc granatu
– 4-5 ząbków czosnku
– 1 łyżka miodu
– 3 łyżki octu balsamicznego
– 1 łyżka masła klarowanego lub oliwy z oliwek
– 4-5 łyżek orzechów
– 1 łyżka oliwy do podsmażenia orzechów
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

KROK 1:
Szpinak myjemy i osuszamy.

KROK 2:
Owoc granatu obieramy  (wydobywamy nasionka) i łączymy ze szpinakiem.

FullSizeRender (2)

KROK 3:
Czosnek obieramy i kroimy w malutkie kawałeczki.

KROK 4:
Grzyby myjemy i kroimy na drobne kawałeczki.

FullSizeRender (4)

KROK 5:
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy czosnek i podsmażamy na złoty kolor.

FullSizeRender (5)

KROK 6:
Na patelnię wkładamy grzyby. Solimy i dodajemy pieprz do smaku. Grzyby smażymy na delikatnie złoty kolor (około 7-8 minut).

FullSizeRender (3)

KROK 7:
Gdy grzyby się usmażą dodajemy do nich łyżkę miodu i 3 łyżki oleju balsamicznego. Wszystko podsmażamy przez krótką chwilę. Grzyby wraz z sosem z patelni wkładamy do szpinaku.

KROK 8:
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy orzechy i wsypujemy cukier trzcinowy. Karmelizujemy orzechy. Gdy cukier się roztopi i otoczy orzechy, dodajemy je do sałatki.

FullSizeRender (1)

KROK 9:
Całość mieszamy. Możemy delikatnie posolić i dodać świeżo mielony pieprz.

 

FullSizeRender

Propozycja podania:

  1. Z kotlecikami z indyka z cukinią i cebulką.
  2. Z ulubionym pieczywem, grzanką, lub jako samodzielna przekąska.

Smacznego!!! J 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *