Przekąski Przepisy

Carpaccio z pomarańczy z daktylami nadziewanymi ricottą i prażonymi orzechami

Przekąska, którą Ci dziś zaproponuję to doskonałe danie na dobrą pogodę (bo jest lekka i zdrowa) i niepogodę (bo poprawia humor i podnosi odporność organizmu).

Głównym składnikiem są tu pomarańcze, które stanowią znakomite źródło witaminy C, beta-karotenu, witamin z grupy B, potasu i wody. Woda oczyszcza nasz organizm z toksyn, witamina C to doskonały antyoksydant, który niszczy wolne rodniki, które gromadzimy z powodu stresu, niewyspania, używek, czy zanieczyszczonego środowiska, witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy)  korzystnie działają na nasze nerwy i skórę oraz cenny potas, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca. Owoce te warto jeść z błonkami rozdzielającymi miąższ i białą częścią skórki, ponieważ znajdują się tam flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. Dodatkowym atutem pomarańczy są olejki eteryczne, które uwalniają się podczas obierania owoców ze skórki. Olejki te działają odprężająco, przeciwdepresyjnie i poprawiają nastrój.

 

Czas przygotowania: 20 minut

Porcje: 2

 

Składniki:
– 3 pomarańcze
– 10 suszonych daktyli bez pestek
– 3 duże łyżki sera ricotta
– 2 łyżki obranych orzechów włoskich
– kilka listków sałaty
– 1 łyżka octu winnego (białego)
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:

KROK 1:
Ocet łączymy z cukrem, odrobiną soli i pieprzu. Dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.

KROK 2:
Orzechy prażymy na patelni bez tłuszczu na złoty kolor.

KROK 3:
Daktyle nacinamy wzdłuż, nie przecinając ich do końca. Napełniamy je serkiem ricottą i „zamykamy” (patrz zdjęcie).

IMG_9991

KROK 4:
Pomarańcze obieramy ze skórki. Jeżeli zależy nam na pięknym wyglądzie potrawy zdejmujemy biała skórkę, ale ja zostawiam ją ze względu na jej właściwości zdrowotne. Następnie kroimy je w cieniutkie plasterki (patrz zdjęcie).

IMG_9992

KROK 5:
Plasterki pomarańczy układamy na 2 talerze. Na wierzch rozkładamy sałatę. Skrapiamy sosem i posypujemy orzechami. Na sam koniec układamy daktyle.

IMG_9993

Processed with MOLDIV

 

 

Smacznego! 🙂

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *