Jola Gotuje

Szparagi gotowane na parze z jajkiem w koszulce i długo dojrzewającym serem

O właściwościach zdrowotnych szparagów pisałam podając przepis na szparagi z sosem holenderskim. Dziś chcę Ci zaproponować najszybszą i naprawdę pyszną (jeśli lubisz szparagi) przekąskę. Całe danie przygotowuje się w około 10-15 minut. Wszystko czego potrzebujesz to szparagi, sól, jajka, odrobina octu i ser. Prostota w wykonaniu, a bogactwo smaku na talerzu. Polecam!!! J

 

2 duże porcje

 

Składniki:

– pęczek zielonych szparagów (ja wybieram te cieniutkie)
– 2 jajka + łyżka octu np. jabłkowego
– mały kawałek sera długo dojrzewającego (polecam nasze polskie sery typu szafir, rubin, bursztyn)
– sól morska i świeżo mielony pieprz.

 

Przygotowanie:
KROK 1:
Szparagi myjemy i usuwamy zdrewniałe końce (odłamujemy). Delikatnie je solimy i gotujemy na parze (garnek napełnij wodą do 1/2 jego wysokości, na wierzchu umieść sitko, zagotuj wodę, włóż szparagi i przykryj przykrywką) przez około 4-5 minut. Możesz też ugotować je w lekko osolonej wodzie – czas gotowania ok. 3 minut. Dobrze przygotowane szparagi są jędrne i chrupiące. Zbyt długi czas gotowania spowoduje , że staną się łykowate, włókniste i niesmaczne no i stracą swój piękny zielony kolor.

KROK 2:
Zdejmujemy sitko ze szparagami z garnka. Zostawiamy pod przykryciem.

IMG_0212

KROK 3:
Do wody wlewamy łyżkę octu. Wodę w garnku szybko mieszamy i do wirującej wody wrzucamy rozbite w całości jajko. Mieszamy, gotujemy około 2-3 minut (tak żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne). Ja wrzucać jajka w odstępie około 30 sekund do garnka jedno po drugim, ale na początek jeżeli robisz to pierwszy raz proponuję Ci ugotować najpierw jedno jajko, potem drugie.

IMG_0213

KROK 4:
W między czasie szparagi wykładamy na talerze. Gotowe jajka wyławiamy z garnka i układamy na szparagach.

KROK 5:
Na tak przygotowane szparagi ścieramy ser – ilość wg uznania. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu.

 

Processed with MOLDIV
Processed with MOLDIV

 

 

Gotowe – smaczne i zdrowe!! 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *