Processed with MOLDIV

Melon to owoc szczególnie polecany osobom zmagającym się z nadciśnieniem i miażdżycą. Wspomaga pracę oczu, chroni nasz organizm przed nowotworami i jest bardzo skutecznym środkiem odchudzającym, bo jest niskokaloryczny a dodatkowo ma w sobie aminokwas, który uczestniczy w produkcji hormonu wzrostu, przyśpieszającego utratę wagi. Jest bogaty w witaminy z grupy B, więc wspiera nasz układ nerwowy m.in. poprawiając nastrój i koncentrację. Po ten owoc powinny sięgać zwłaszcza osoby żyjące w stresie  i mające problemy z zasypianiem. W połączeniu z rukolą i żurawiną powstaje sałatka, która jest bogactwem witamin i minerałów.

 

Składniki:
– Rukola (małe opakowanie)
– ½ żółtego melona
– 3-4 łyżki suszonej żurawiny
– serek ricotta
– 4-5 łyżek orzechów nerkowca
– 1- 2 łyżki cukru (może być brązowy)
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– ewentualnie sól i pieprz do smaku

Sos do sałatki:
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka miodu

 

Przygotowanie:

KROK 1:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy orzechy. Delikatnie przyrumieniamy. Dodajemy cukier i ciągle mieszając karmelizujemy orzechy na złoty kolor. Cukier musi się roztopić i pokryć orzechy. Uwaga bardzo gorące!!!

FullSizeRenderFullSizeRender (1)

KROK 2:
W oddzielnym naczynku przygotowujemy sos. Oliwę łączymy z octem jabłkowy i miodem.

KROK 3:
Melona  obieramy, odrzucamy pestki i kroimy w kosteczkę.

KROK 4:
Rukolę myjemy, osuszamy. Dodajemy melona, suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy.

KROK 5:
Przed podaniem skrapiamy sosem. Dodajemy uformowane np. w kuleczki kawałeczki ricotty i posypujemy zrumienionymi orzechami.

IMG_1024

KROK 6:
Możemy doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

 

Podziel się z kimś  kogo kochasz

Na zdrowie!!! J. 🙂

 

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułRisotto grzybowo-truflowe
Następny artykułLikierek truskawkowy