Jola Gotuje

Makaron z bakłażanem i pomidorami

Makaron z bakłażanem i pomidorami

Ciężki dzień i prawie pusta lodówka, a w brzuszku burczy? To może przyda się przepis na szybki obiad lub na kolację na ciepło 🙂

Bakłażany, czy jak ktoś woli oberżyny, mają sporo wartości odżywczych i warto je wykorzystać. Ich olbrzymią zaletą jest niskokaloryczność. W 100 g tego warzywa zawiera się jedynie nieco ponad 20 kcal. Zjadając oberżynę dostarczymy organizmowi potasu, wapnia i magnezu. To także dobre źródło błonnika. Ponadto ma właściwości detoksykacyjne i polecany jest przy kuracji antybiotykowej. Podobno zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe, popoprawia przemianę materii, zapobiega chorobom układu krążenia i obniża poziom cholesterolu.
Nie poleca się ich osobom chorym na reumatyzm, podagrę, mającym problemy z nerkami i z układem pokarmowym.

Ilość porcji 4-5
Czas przygotowania około 25 minut.

 

Składniki:

– 1 opakowanie makaronu (rurki)
– 1 mały bakłażan
– 3-4 pomidory lub pomidory w puszce
– 3-4 ząbki czosnku
– 1/2 małej ostrej papryczki
– oliwa z oliwek
– Kilka gałązek natki pietruszki
– Sól i pieprz
– Parmezan

Przygotowanie:

KROK 1
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta (koniecznie al dente – czyli lekko twardy)

KROK 2
W między czasie obieramy czosnek i kroimy w drobną kosteczkę. To samo robimy z papryczką.

KROK 3
Umytego i osuszonego bakłażana kroimy w małe kosteczki.

KROK 4
Pomidory obieramy ze skórki i także kroimy w małe kawałeczki.

KROK 5
Oliwę rozgrzewamy na głębokiej patelni, dodajemy czosnek i papryczkę. Gdy tylko się przyrumienią (uwaga czosnek szybko się może przypalić, a wtedy jest gorzki) i puszczą swój aromat, wkładamy bakłażana. Po około 1-2 minutach dodajemy pomidory. Wszystko przesmażamy około 4-5 minut. Następnie wkładamy posiekaną natkę.

Makaron z bakłażanem i pomidoramiMakaron z bakłażanem i pomidorami

KROK 6
Dodajemy sól i pieprz do smaku.

Makaron z bakłażanem i pomidorami

Ja na koniec na patelnię dorzucam makaron i wszystko dokładnie mieszam, ale można też makaron wyłożyć na talerz i dopiero wtedy polać sosem bakłażanowo-pomidorowym.

Makaron z bakłażanem i pomidoramiMakaron z bakłażanem i pomidorami

Danie posypujemy parmezanem lub innym twardym serem.

Makaron z bakłażanem i pomidorami

Smacznego!:)
J.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *