Jola Gotuje

Makaron z tuńczykiem

Masz tylko  20 minut i ochotę na coś pysznego i gorącego? Jeśli tak, mam dla Ciebie fajny przepis na  danie, które jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Smakuje wybornie. Może być fajną propozycją na miłe spotkanie w gronie przyjaciół lub pyszny obiad czy kolację.

5 porcji

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:
– 1 puszka tuńczyka w oleju
– 3-4 pomidory świeże lub w okresie zimowym puszka pomidorów krojonych
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgine
– 1 duża cebula
– 1 łyżeczka cukru może być trzcinowy
– ½ łyżeczki kurkumy
– ½ łyżeczki oregano
– sól i pieprz
– 1 opakowanie makaronu np. penne
– tarty ser długo dojrzewający typu parmezan
– opcjonalnie listki bazylii

Przygotowanie:

KROK 1:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z zaleceniami producenta. Musi być al dente, czyli delikatnie twardy.

KROK 2:
W między czasie cebulę  i pomidory  (jeśli używamy świeżych) obieramy i kroimy w drobną kosteczkę.

KROK 3:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną cebulę  i podsmażamy.

KROK 4:
Następnie dodajemy pomidory i smażymy przez  krótką chwilkę. Gdy będą podsmażone dodajemy cukier, oregano i kurkumę oraz sól i pieprz. Mieszamy trzymamy jeszcze chwilę na ogniu.

KROK 5:
Ugotowany makaron odlewamy i wrzucamy na patelnię z sosem pomidorowym. Całość mieszamy tak, by sos  był wymieszany z makaron.

KROK 6:
Makaron przekładamy na talerze, dodajemy trochę tuńczyka z puszki posypujemy parmezanem i ozdabiamy listkami bazylii.

Smacznego! J. 🙂

 

153 odpowiedzi na „Makaron z tuńczykiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *