Nareszcie wiosna i cuda na talerzu. Kwiaty cukinii to sama delikatność smaku. To danie je się wszystkimi zmysłami, a najbardziej chyba wzrokiem.

Podobno w życiu warto wszystkiego spróbować chociaż raz… 🙂

Czas przygotowania: około 10 minut.

Składniki:

  • 5 kwiatów cukinii
  • małe opakowanie serka ricotta
  • po około 5 listków świeżej bazylii, mięty i oregano
  • duża łyżka masła klarowanego
  • łyżeczka płynnego miodu
  • łyżeczka octu winnego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Uwaga: Kwiaty są bardzo delikatne!!!

KROK 1:
Kwiaty delikatnie umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie delikatnie rozchylić płatki i usunąć pręciki.

KROK 2:
Posiekać listki bazylii, mięty i oregano i wymieszać je z serkiem ricotta. Dodać sól i pieprz do smaku.

KROK 3:
Do każdego kwiatka delikatnie wkładamy po łyżeczce serka wymieszanego z ziołami.

KROK 4:
W oddzielnym naczyniu mieszamy miód z octem.

KROK 5:
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Na rozgrzane masło ostrożnie układamy kwiaty. Smażymy  około 1 minuty  na średnim ogniu, Następnie bardzo ostrożnie przekręcamy kwiaty na drugą stronę i smażymy kolejną minutę.

KROK 6:
Kwiaty ostrożnie przenosimy na talerz. Polewamy miodem z octem. Dodajemy sól i pieprz. Ozdabiamy listkami ziół i od razu podajemy.

Smacznego!

J.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMakaron z tuńczykiem