Składniki:
– 7-8 jabłek
– 4 jajka
– 2 szklanki mąki
– szklanka cukru
– ½ margaryny
– ½ masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki śmietany 12% – może być też z większą zawartością tłuszczu
– 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1:
Posmarować blachę o wymiarach 30×25 cm lub dużą tortownicę margaryną i oprószyć mąką albo wyłożyć ją papierem do pieczenia. Po wystudzeniu ciasta papier warto usunąć, żeby nie rozmiękł.
Krok 2:
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. (Ja piekę z termoobiegiem)
Krok 3:
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na grubej tarce.
Krok 4:
Na patelni lub w małym garnku rozpuścić masło i margarynę (może być mix masła i margaryny)- nie wolno dopuścić do wrzenia.
Krok 5:
4 całe jajka ubić ze szklanką cukru, dodać 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki śmietany i na koniec wlać przestudzoną margarynę z masłem (musi być chłodna, żeby nie zaparzyć proszku i nie ściąć białka z jajek). Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 6:
Ciasto podzielić na dwie części. Pierwszą część wyłożyć na dno blaszki.
Krok 7:
Jeśli z jabłek podczas ścierania wyciekło sporo soku należy je odsączyć, ale nie wyciskać.
Krok 8:
Jabłka wyłożyć na pierwszą warstwę ciasta i oprószyć równomiernie cynamonem.
Krok 9:
Następnie wyłożyć drugą warstwę ciasta. Ta czynność może sprawiać trudność, ponieważ ciasto jest gęste. Ja moczę łyżkę lub palce w lekko ciepłej wodzie i delikatne rozprowadzam ciasto po wierzchu jabłek.
Krok 10:
Tak przygotowaną szarlotkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 60 minut lub chwilę dłużej (czas pieczenia zależy od piekarnika). Ciasto jest gotowe, gdy ma piękny złoty kolor i na wbitej wykałaczce nie zostają ślady ciasta.
SZARLOTKĘ MOŻNA PODAWAĆ NA GORĄCO NP. Z GAŁKĄ LODÓW WANILIOWYCH LUB ŚMIETANKOWYCH. DOSKONALE SMAKUJE NA ZIMNO.
DO TEGO FILIŻANKA KAWUSI LUB ULUBIONEJ HERBATKI I MAMY MAŁY RAJ NA ZIEMI.
SMACZNEGO!!!!
Dodaj komentarz