Doskonały dodatek do filetów rybnych np. z halibuta lub gładzicy
Czas przygotowania: 20 minut
6 porcji
Składniki:
– 2 średnie cukinie
– 4 łyżki pestek słonecznika
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 2 ząbki czosnku
– 3-4 łyżki suszonej żurawiny lub rodzynek
– sok z całej cytryny
– łyżeczka ziół prowansalskich
– 1 granat
– 1 łyżka cukru trzcinowego, ewentualnie białego – opcjonalnie, ale polecam
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
KROK 1:
Cukinie myjemy, odcinamy końce i kroimy w cieniutkie plasterki.
KROK 2:
Z granatu wyjmujemy nasionka (pestki).
KROK 3:
Żurawinę zalewamy ciepłą wodą i namaczamy przez kilka minut.
KROK 4:
Czosnek kroimy w cieniutkie plasterki
KROK 5:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony czosnek i lekko go zrumieniamy. Następnie wrzucamy plasterki cukinii. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy zioła prowansalskie i smażymy około 4-5 minut mieszając od czasu do czasu.
KROK 6:
Gdy cukinia będzie miękka solimy ją, dodajemy odsączoną z wody żurawinę, cukier oraz pieprz i smażymy około 1 minutki.
KROK 7:
Pestki słonecznika prażymy na oddzielnej patelni. Przyrumienione pestki dodajemy do cukinii.
Gorąco polecam szczególnie do smażonych filetów z gładzicy lub halibuta.
Miłej zabawy w kuchni!
J 🙂
Dodaj komentarz