Jola Gotuje

Domowy zakwas z buraków – nie tylko na Wigilię

, ,

Buraki to warzywa, które mają właściwości lecznicze. Składniki w nich zawarte (antocyjany) podnoszą naszą odporność. Dzięki nim wolniej się starzejemy, mamy ładniejszą skórę, mocniejsze włosy i paznokcie. Zapobiegają powstawaniu nowotworów, obniżają ciśnienie krwi, oczyszczają i odkwaszają organizm. Zmniejszają poziom złego cholesterolu i polecane są przy anemii. Łagodzą dolegliwości związane z menopauzą. Jedyną ich wadą jest wysoki indeks glikemiczny – chorzy na cukrzycę powinni ograniczyć ich spożycie. Buraki ponadto są niskokaloryczne, regulują metabolizm, więc są wskazane dla osób chcących zrzucić kilka kilogramów. A co najistotniejsze dodają nam siły i energii 🙂

Składniki:
– 4–5 dużych, twardych buraków
– 5 ząbków czosnku
– 7–8 ziaren ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 1,5 litra przegotowanej i ostudzonej wody
– 1,5 łyżki soli (ja używam morskiej, lub himalajskiej)
– opcjonalnie kawałek razowego chleba na zakwasie – tylko wtedy gdy masz pewność, że to prawdziwy chleb

Przygotowanie:
KROK 1:
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej sól.
KROK 2:
Buraki cieniutko obieramy, kroimy w grube plastry i układamy w naczyniu kamionkowym lub dużym wyparzonym słoju. Pomiędzy poszczególne warstwy wkładamy obrane i pokrojone na połówki ząbki czosnku, ziele i listki laurowe. Taka trochę zabawa w budowanie domku (buraki= cegiełki a przyprawy = zaprawa) 🙂

IMG_7695
KROK 3:
Całość zalewamy przestudzoną wodą wymieszaną z solą tak, aby całe buraki były przykryte.
KROK 4:
Słój przykrywamy ściereczką lub gazą, zawiązujemy sznureczkiem, lub zakładamy gumkę recepturkę i odstawimy w ciepłe miejsce na mniej więcej 5-7 dni. Czas kiszenia uzależniony jest od temperatury pomieszczenia. Na powierzchni zakwasu wytworzy się piana – to normalne zjawisko w procesie fermentacji.Proponuję, żeby już po 5 dniach sprawdzić stan zakwasu. Nie powinien stać dłużej niż potrzeba bo może pojawić się na nim pleśń. Taki zakwas nie będzie nadawał się do spożycia.

FullSizeRender (9)FullSizeRender (8)
KROK 5:
Ukiszony zakwas odcedzamy i przelewamy do czystych, szczelnie zamykanych słoików lub butelek. Przechowujemy go w lodówce nawet do 2 tygodni.

FullSizeRender (4)

Buraki możemy wykorzystać do sałatki. Przepis już wkrótce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *