Danie łatwe w przygotowaniu. Może być podawane na ciepło lub zimno. Ciekawie prezentuje się na talerzu. Idealne na imprezę.
Czas przygotowania: około 25 minut plus około 30 minut patrz (pkt 1.)
Składniki:
– 1 nieduży filet z indyka (około 80 dag)
– 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
– 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
– ½ łyżeczki kurkumy
– 1 ząbek czosnku rozgnieciony w prasie
– sól i świeżo mielony pieprz
– oliwa lub olej do smażenia
– szklanka soku z pomarańczy (polecam świeżo wyciśnięty) – jeżeli używasz gotowego nie powinien być słodzony
Do podania:
– 2 pomarańcze
– 2-3 kiwi
– winogrona
– lub inne owoce
– kilka listków sałaty do ozdoby
Przygotowanie:
KROK 1:
Filet myjemy, dokładnie osuszamy, nacieramy odrobiną soku z pomarańczy, czosnkiem i przyprawami. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
KROK 2:
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i na dużym ogniu obsmażamy filet ze wszystkich stron na ciemno złoty kolor. Jeżeli nie masz głębokiej patelni obsmaż go i przełóż do rondla.
KROK 3:
Następnie skrapiamy filet lekko wodą i podlewamy sokiem z pomarańczy. Przykrywamy i zaczynamy dusić na niedużym ogniu, od czasu do czasu przewracając mięso. Powinniśmy przekręcić je kilkakrotnie w trakcie duszenia, jednocześnie podlewając go sokiem z pomarańczy i leciutko skrapiając wodą. Filet musi się dobrze przesmażyć, ale nie możemy go wysuszyć. Orientacyjny czas duszenia około 20-25 minut.
KROK 4:
W między czasie możemy przygotować owoce. Obieramy i kroimy je w cieniutkie plasterki (płatki).
KROK 5:
Uduszony filet kroimy na cienkie plastry (może być gorący jeśli podajemy go od razu lub zimny jeśli ma być daniem na imprezę).
KROK 6:
Indyka układamy na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i przekładamy plasterkami owoców.
Smacznego J. 🙂
Dodaj komentarz