Jola Gotuje

Pasztet drobiowy

Składniki:
– 0,75 kg udek z kurczaka
– 0,75 kg filetu z indyka
– 0,5 kg wątróbek drobiowych
– 4 jajka
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– 10 dag suszonych grzybów
– 2 liście laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 7 ziarenek czarnego pieprzu
– 1 i ½ płaskich (małych) łyżeczek soli
– 2 cebule
– szczypta ostrej czerwonej papryki
– łyżka majeranku
– łyżeczka gałki muszkatołowej
– 1 łyżka oleju do smażenia
*opcjonalnie –  dla wzbogacenia smaku mały kieliszek koniaku

Waga mięsa jest przybliżona. Proporcje mogą być lekko zmienione. 10 dag nie stanowi różnicy. Nie należy tylko zwiększać ilości wątróbki.

Przygotowanie:
KROK 1:
Udka z kurczaka i filet z indyka myjemy i wkładamy do garnka. Dodajemy suszone grzyby, jedną wątróbkę i wszystko zalewamy zimną wodą tak by mięso było całkowicie zanurzone. Wkładamy 2 liście laurowe, 7 ziarenek pieprzu czarnego, 5 ziarenek ziela angielskiego i dodajemy sól. Gotujemy wszystko na małym ogniu aż będzie miękkie. Pilnujemy by woda nam się nie wygotowała. Odstawiamy do ostygnięcia.

IMG_7499
KROK 2:
Cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy na patelnię z olejem i lekko podsmażamy tak by się zeszkliła. Dodajemy umyte i oczyszczone wątróbki. Smażymy razem przez kilka minut do czasu aż wątróbki będą miękkie.

IMG_7500IMG_7503
KROK 3:
Wystudzone mięso, grzyby i warzywa wyławiamy z wywaru (WYWAR ZOSTAWIAMY – będzie potrzebny) i dzielimy je na małe kawałki, a kurczaka oddzielamy od kości. Mielimy je wraz z warzywami, grzybami, wątróbką i cebulką TRZY RAZY!
KROK 4:
Do masy wbijamy jajka i zaczynamy zabawę w magię wyczarowując smak poprzez dodanie ziół (łyżkę majeranku, łyżeczkę gałki muszkatołowej, szczyptę ostrej papryki), * jeżeli używamy to teraz dodajemy koniak. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Stopniowo dolewamy  taką ilość wywaru i mieszamy z masą, tak by konsystencja była dość rzadka, ale nie płynna. Warto sprawdzić, czy nie potrzeba dodać jeszcze trochę soli i/lub pieprzu.

IMG_7504
KROK 5:
Dwie blaszki keksówki lub blaszkę o wymiarach 30 X 25 smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy bułką tartą. Ja wykładam papierem do pieczenia. Dla ułatwienia papier przypinam do blaszki – patrz fotografia. Do formy wkładamy masę mięsną, starannie ugniatamy łyżką i wyrównujemy. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przed końcem pieczenia  (około 10 minut) zdejmujemy folię i zostawiamy pasztet bez przykrycia po to, by zyskał złoty kolor – zarumienił się.

IMG_7505IMG_7506IMG_7507IMG_7508

 

 

FullSizeRender (5)

 

Propozycja podania:
Pasztet podajemy z żurawiną, chrzanem, grzybkami marynowanymi. Ciekawe bogactwo smaku zyskujemy podając pasztet np. z gruszkami w occie.

 

SMACZNEGO!!! J. 🙂

 

 

 

8 odpowiedzi na „Pasztet drobiowy”

  1. This is a topic which is near to my heart… Best wishes!
    Exactly where are your contact details though?

  2. Great site you have here but I was wondering if you knew of
    any discussion boards that cover the same topics talked about in this article?

    I’d really like to be a part of community where I can get responses from other knowledgeable individuals that share the same interest.
    If you have any suggestions, please let me know.
    Many thanks!

  3. I think this is among the most significant info for me.
    And i am glad reading your article. But should remark on few general things, The site style is perfect, the articles is really nice : D.
    Good job, cheers

  4. Hi! Someone in my Myspace group shared this website
    with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers!
    Great blog and wonderful design.

  5. It’s hard to come by educated people in this particular topic, however, you sound like you know what you’re
    talking about! Thanks

  6. It is truly a great and helpful piece of info. I’m satisfied that you just shared this useful information with us.

    Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  7. Hi there just wanted to give you a quick heads
    up. The text in your content seem to be running off the screen in Firefox.

    I’m not sure if this is a format issue or something to do
    with internet browser compatibility but I figured I’d post to let
    you know. The layout look great though! Hope you get
    the issue fixed soon. Many thanks

  8. all the time i used to read smaller articles that also clear their motive, and
    that is also happening with this article which I am reading at this time.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *