Składniki:
– 6-7 ziemniaków
– 1 mała cebulka
– 2-3 łyżki mąki (może być żytnia, razowa, ja dodaje zwykłą białą)
– 1 całe jajko
– sól, pieprz
– olej rzepakowy do smażenia
Krok 1:
Ziemniaki i cebulkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy mąkę, tyle żeby masa miała gęstą konsystencję. Wbijamy jajko, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Krok 2:
Na patelni rozgrzewamy olej. Dużą łyżką nakładamy masę. Ja polecam smażyć nieduże placki na złoty kolor. Są wtedy lekko chrupiące.
Krok 3:
Po zdjęciu z patelni układam placki na jednorazowym ręczniku, żeby odsączyć tłuszcz.
Placki podaję z łososiem i kleksem gęstego jogurtu lub śmietanki. Wybornie smakują same, a także ze śmietaną (jogurtem) i cukrem.
Pychotka!!! J. 🙂
Dodaj komentarz