Przekąski Przepisy

Placki ziemniaczane

Składniki:
– 6-7 ziemniaków
– 1 mała cebulka
– 2-3 łyżki mąki (może być żytnia, razowa, ja dodaje zwykłą białą)
– 1 całe jajko
– sól, pieprz
– olej rzepakowy do smażenia

Krok 1:
Ziemniaki i cebulkę obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy mąkę, tyle żeby masa miała gęstą konsystencję. Wbijamy jajko, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

image2

Krok 2:
Na patelni rozgrzewamy olej. Dużą łyżką nakładamy masę. Ja polecam smażyć nieduże placki na złoty kolor. Są wtedy lekko chrupiące.

FullSizeRender

Krok 3:
Po zdjęciu z patelni układam placki na jednorazowym ręczniku, żeby odsączyć tłuszcz.

IMG_7354

 

 

image5

 

Placki podaję z łososiem i kleksem gęstego jogurtu  lub śmietanki. Wybornie smakują same, a także ze śmietaną (jogurtem) i cukrem.

Pychotka!!! J. 🙂

 

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *