Fenkuł to skarbnica witamin i minerałów. Częsty gość na talerzach w basenie morza Śródziemnego. Zawiera niezwykłe olejki eteryczne, które nadają mu oryginalnego smaku. Jest bardzo dobry na żołądek, ma dużo błonnika. Jest pomocny w przeziębieniu, ponieważ ma właściwości przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Włączenie kopru włoskiego do jadłospisu pozwoli wzmocnić naturalne siły odpornościowe organizmu. Zawarte w nim składniki chronią nas przed zawałem, udarem, wzmacniają system nerwowy, poprawiają wzrok i mają właściwości przeciwnowotworowe. Poprawiają wygląd skóry, usprawniają funkcje nerek. Fenkuł to także naturalny afrodyzjak. Czyż nie warto się z nim zaprzyjaźnić ? 🙂
Składniki na dwie duże porcje:
– 1 fenkuł
– 2 średnie pomarańcze
– 1 malutka czerwona cebula lub ½ średniej
– 8-10 czarnych oliwek
– 2 łyżki orzechów nerkowca lub orzechów piniowych
– 2 łyżki pestek słonecznika
– sok z połowy cytryny
– łyżka oliwy oliwek
– sól i pieprz
Przygotowanie:
KROK 1:
Fenkuła myjemy, odcinamy zdrewniałą część i kroimy w drobną kostkę.
KROK 2:
Pomarańcze obieramy i filetujemy – czyli pozbawiamy je białej skórki (patrz zdjęcia).
KROK 3:
Cebulę obieramy i kroimy w drobniutką kosteczkę.
KROK 4:
Oliwki kroimy w talarki.
KROK 5:
Wyciskamy sok z połowy cytryny i skrapiamy nim sałatkę. Dodajemy oliwę i wszystkie składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Solimy i dodajemy odrobinę pieprzu – proponuję świeżo zmielony.
KROK 6:
Na patelnię wrzucamy orzechy nerkowca. Proponuję pokroić je na 2- 3 części, ale mogą zostać w całości i zaczynamy proces prażenia (jeżeli używamy orzeszki piniowe nie musimy ich kroić). Co chwilkę potrząsamy patelnią, tak by orzechy się przemieszały i zaczęły lekko przyrumieniać. Orzechy wsypujemy do sałatki.
KROK 7:
Na tę samą patelnię dodajemy pestki słonecznika i zrumieniamy je lekko i gdy tylko będą gotowe posypujemy nimi sałatkę.
Propozycja podania:
Doskonały dodatek do smażonej ryby.
Na zdrowie J. 🙂
Dodaj komentarz