Gruszki są owocami, których właściwości odżywcze są nie do przecenienia. Jako nieliczne z owoców zawierają jod niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy i bor – minerał poprawiający pracę mózgu i zapobiegający utracie wapnia z kości. Powinny po nie sięgać osoby chore na osteoporozę. Spożywanie gruszek dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia udaru mózgu i zapobiega powstawaniu nadciśnienia. Ponadto są bogactwem minerałów i witamin w tym kwasu foliowego. Dzisiaj proponuję je w pysznej sałatce – to prawdziwa „bomba” witaminowa. Podziel się tym daniem z kimś kogo lubisz J.
Czas przygotowania: 15 min
Składniki:
– mix sałat
– 2 gruszki
– łyżeczka soku z cytryny do skropienia gruszek
– 3 łyżki rodzynek
– kilka orzechów włoskich
– łyżka pokrojonego drobno szczypiorku
– 1 małe opakowanie sera pleśniowego
Sos:
– małe opakowanie jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka miodu
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 łyżeczka musztardy
– sól i pieprz świeżo mielony
Przygotowanie:
KROK 1:
W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu jogurtowego i odstaw na moment do lodówki.
KROK 2:
Rodzynki namocz w ciepłej wodzie.
KROK 3:
Sałatę umyj pod zimną wodą, koniecznie odsącz (wysusz) i włóż do salaterki.
KROK 4:
Ser pokrój w małe kawałki i dodaj do sałaty.
KROK 5:
Gruszki obierz i pokrój w kosteczkę. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj do sałaty.
KROK 6:
Szczypiorek potnij na drobne kawałeczki.
KROK 7:
Orzechy upraż delikatnie na patelni i zostaw do posypania na sam koniec.
KROK 8:
Rodzynki odsącz. I posyp nimi sałatkę. Wszystko delikatnie wymieszaj.
KROK 9:
Polej sosem przed podaniem i posyp orzechami.
Smacznego! J. 🙂
Dodaj komentarz