Sałatka z tuńczykiem

Składniki:
– 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym (w sosie własnym będzie wymagał majonezu – smak dużo ciekawszy)
– 1 kostka żółtego sera (proponuję goudę)
– 1 puszka ananasa
– 1 puszka kukurydzy
– łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
* opcjonalnie 2 duże łyżki majonezu

IMG_7384

Przygotowanie:
Krok 1:
Otwieramy puszkę z tuńczykiem. Jeśli używamy tuńczyka w sosie własnym odsączamy go z zalewy. Jeżeli wybieramy tuńczyka w oleju, przerzucamy całą zawartość puszki do miseczki i rozgniatamy rybę widelcem, tak by połączyła się z olejem.

Krok 2:
Ser żółty kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do tuńczyka.

Krok 3:
Otwieramy puszkę kukurydzy, odlewamy zalewę i dodajemy do tuńczyka.

Krok 4:
Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty składników.

IMG_7386

Krok 5:
Następnie do sałatki dodajemy płaską łyżeczkę ziół prowansalskich lub oregano. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Jeżeli używamy majonezu, dodajemy go na koniec i ponownie mieszamy. Możemy lekko posolić i dodać świeżo mielony pieprz do smaku.

IMG_7385

 

 

IMG_7719

 

 

 

 

Sałatka gotowa. SMACZNEGO!!! J. 🙂

 

 

 

 


Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *