Składniki:
– 1 puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym (w sosie własnym będzie wymagał majonezu – smak dużo ciekawszy)
– 1 kostka żółtego sera (proponuję goudę)
– 1 puszka ananasa
– 1 puszka kukurydzy
– łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
* opcjonalnie 2 duże łyżki majonezu
Przygotowanie:
Krok 1:
Otwieramy puszkę z tuńczykiem. Jeśli używamy tuńczyka w sosie własnym odsączamy go z zalewy. Jeżeli wybieramy tuńczyka w oleju, przerzucamy całą zawartość puszki do miseczki i rozgniatamy rybę widelcem, tak by połączyła się z olejem.
Krok 2:
Ser żółty kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do tuńczyka.
Krok 3:
Otwieramy puszkę kukurydzy, odlewamy zalewę i dodajemy do tuńczyka.
Krok 4:
Ananasa odsączamy z zalewy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty składników.
Krok 5:
Następnie do sałatki dodajemy płaską łyżeczkę ziół prowansalskich lub oregano. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Jeżeli używamy majonezu, dodajemy go na koniec i ponownie mieszamy. Możemy lekko posolić i dodać świeżo mielony pieprz do smaku.
Sałatka gotowa. SMACZNEGO!!! J. 🙂
Dodaj komentarz