Składniki:
– filet z halibuta (polecam nie mrożone)
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 3 łyżki bułki tartej
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– sól i pieprz
Przygotowanie:
KROK 1:
Rybę myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje, solimy i posypujemy pieprzem. Jeżeli zdecydujemy się użyć ryby mrożonej proponuję ją najpierw rozmrozić, ale gorąco zachęcam Cię do kupowania świeżych filetów.
KROK 2:
Siemię mieszamy z bułką tartą. W ten sposób powstaje nasza panierka.
KROK 3:
Rozgrzewamy olej na patelni.
KROK 4:
Filety obtaczamy w panierce i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy po około 4 -5 minut (może być potrzeba dłuższego smażenia jeśli filety są grube) najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Ryby nie należy często przewracać, bo może się pokruszyć.
KROK 5:
Rybę delikatnie zdejmuję na talerz wyłożony ręcznikiem jednorazowym, żeby ociekła z oleju.
Propozycja podania: Doskonale smakuje z cukinią.
SMACZNEGO!!! J. 🙂
Dodaj komentarz