Jola Gotuje

Smażony filet rybny z halibuta

Składniki:
– filet z halibuta (polecam nie mrożone)
– 3 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 3 łyżki bułki tartej
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– sól i pieprz

Przygotowanie:

KROK 1:
Rybę myjemy, osuszamy, dzielimy na porcje, solimy i posypujemy pieprzem. Jeżeli zdecydujemy się użyć ryby mrożonej proponuję ją najpierw rozmrozić, ale gorąco zachęcam Cię do kupowania świeżych filetów.

KROK 2:
Siemię mieszamy z bułką tartą. W ten sposób powstaje nasza panierka.

FullSizeRender (1)

KROK 3:
Rozgrzewamy olej na patelni.

KROK 4:
Filety obtaczamy w panierce i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy po około 4 -5 minut (może być potrzeba dłuższego smażenia jeśli filety są grube) najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Ryby nie należy często  przewracać, bo może się pokruszyć.

FullSizeRender (2)

KROK 5:
Rybę delikatnie zdejmuję na talerz wyłożony ręcznikiem jednorazowym, żeby ociekła z oleju.

 

FullSizeRender (3)

 

 

Propozycja podania: Doskonale smakuje z cukinią.

 

SMACZNEGO!!! J. 🙂

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *