Danie z cyklu łatwy obiad lub fajna kolacja. Udziec pieczony z pomidorami i papryką w soku pomarańczowym jest bardzo aromatyczny i soczysty.
Po upieczeniu indyka kroimy w cienkie plastry. Układamy na talerzu wraz z dodatkami, w których się piekł. Dodajemy łyżeczkę dżemu i podajemy z grzanką.
TO DANIE DUŻO LEPIEJ SMAKUJE NIŻ WYGLĄDA 🙂
Czas przygotowania: około godziny wraz z pieczeniem.
Składniki:
– 1 duży udziec z indyka
– sól
– czerwona papryka
– 2 cebulki szalotki
– 6-7 pomidorków koktajlowych żółtych lub zielonych lub czerwonych
– puszka pomidorów krojonych
– ¾ szklanki soku pomarańczowego
– ½ łyżeczki kolendry
– płaska łyżka oregano
– łyżeczka pieprzu cayen
– płaska łyżeczka kurkumy 3-4 listki mięty
Do podania:
– kilka kromek bagietki,
– troszkę oliwy z oliwek, czosnku granulowanego i oregano
– kilka łyżeczek dżemu agrestowego lub z mirabelki
Propozycja podania:
– GRZANKI – Kilka kromek bagietki skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy granulowanym czosnkiem i oregano i wstawiamy do piekarnika na kilka minut np. przed zakończeniem pieczenia indyka.
– Na talerz z pokrojonym indykiem wykładamy łyżeczkę dżemu z agrestu lub z mirabelek.
Przygotowanie:
KROK 1:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
KROK 2:
Udziec z indyka nacieramy solą i wkładamy do naczynia żaroodpornego.
KROK 3:
Szalotkę i paprykę kroimy w kostkę i wkładamy do indyka.
KROK 4:
Pomidorki kroimy na połówki i dodajemy do naczynia.
KROK 5:
Całość posypujemy kurkumą, pieprzem cayen i kolendrą.
KROK 6:
Dodajemy pomidory z puszki i zalewamy sokiem pomarańczowym.
KROK 7:
Na wierzch układamy listki mięty i solimy.
KROK 8:
Naczynie przykrywamy np. folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut.
SMACZNEGO!!! J. 🙂
Dodaj komentarz