Wątróbka ma chyba tyle samo przeciwników co zwolenników. Dla jednych to okropny smak, dla innych rarytas. Czy warto jeść wątróbkę? Nie będę Cię do tego przekonywać, ale warto wiedzieć, że jest bogatym źródłem żelaza i białka wysokiej jakości. Polecana jest osobom chorym na anemię i sportowcom. Jest bogatym źródłem cynku i skarbnicą witamin z grupy B. Nie poleca się jej osobom z dużym poziomem cholesterolu. Jej niewątpliwą zaletą jest cena 🙂
Składniki na 4 porcje.
Czas przygotowania: około 25 minut.
Składniki:
– 1 kg wątróbki drobiowej (na zdjęciach z kurczaka)
– 3 łyżki oleju do smażenia (ja używam rzepakowego)
– 2- 3 jabłka
– 1 łyżka majeranku
– opcjonalnie kilka listków sałaty
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
KROK 1:
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błonek i przez kilka minut moczymy w zimnej wodzie.
KROK 2:
Jabłka kroimy na 8 części i usuwamy z nich gniazda nasienne.
KROK 3:
Wątróbki wyjmujemy z wody. Ja osuszam je delikatnie ręcznikiem papierowym. Na dużą patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy go. Wkładamy wątróbki. Uwaga olej może pryskać. Smażymy je z jednej strony około 3-4 minut, następnie przekręcamy je na drugą stronę i dalej smażymy przez kolejne 2- 3 minuty. Następnie dokładamy kawałki jabłek oraz majeranek i wszystko razem smażymy do czasu aż jabłka będą miękkie i delikatnie się przyrumienią. Od czasu do czasu wszystko delikatnie mieszamy i pilnujemy, żeby wątróbka się nie „wysuszyła”.
KROK 4:
Na talerze wykładamy umytą i osuszoną sałatę jeżeli jej używamy. Układamy wątróbki z jabłkami i dopiero na tym etapie solimy je (polecam sól morską lub himalajską) i Do tego kromka ulubionego świeżego chlebka z masłem. Dla mnie pychotka . J 🙂
Dodaj komentarz