Zupa krem z pieczarek

Pieczarki włączone do diety pomagają wzmocnić odporność naszego organizmu, wspomagają układ krążenia, wspierają  odchudzanie. Ze względu na wyjątkowe właściwości prozdrowotne zaliczane są do tzw. żywności funkcjonalnej (probiotycznej). Oprócz wartościowego białka, dobrze przyswajalnych węglowodanów pieczarki są źródłem potasu, miedzi, selenu, jodu. Zawierają dużo błonnika, witamin młodości A i E, oraz witamin z grupy B w tym kwasu foliowego. Podobno jest w nich również witamina D, której w okresie jesienno-zimowym prawie każdemu z nas brakuje.

 

Czas przygotowania: około 45 minut

 

Składniki na bulion warzywny (potrzebujemy około 2 litrów):
– 3-4 marchewki
– 1 duża pietruszka
– kawałek pora
– kawałek selera
– 1 cebula
– 2 listki laurowe
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 5 ziarenek pieprzu czarnego
– ½ płaskiej łyżeczki kurkumy
– sól i pieprz mielony do smaku
– 3 ząbki czosnku
– sól i pieprz

Składniki do kremu:
– ½- ¾  kg pieczarek
– 1 cebula
– łyżka masła
– 2 żółtka
– śmietana 12% (nie z kartonika)
Do podania:
– tosty
– masło czosnkowe (do łyżki masła wciskamy rozgnieciony w prasie 1 ząbek czosnku i mieszamy, możemy troszkę posolić)

FullSizeRender (1)
– natka pietruszki
– kawałek startego żółtego sera

Przygotowanie:

KROK 1:
Warzywa myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy wodą  (najlepiej wrzątkiem około 2 litrów), dodajemy przyprawy  (bez soli i kurkumy) i doprowadzamy do wrzenia.

KROK 2:
Gotujemy pod  przykryciem na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, kurkumą  i ewentualnie świeżo mielonym pieprzem.

KROK 3:
Wyławiamy warzywa.

KROK 4:
Pieczarki i cebulę obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub kroimy w cienkie plasterki.

KROK 5:
Na patelni roztapiamy masło i smażymy pieczarki i cebulę do czasu, aż zaczną się lekko przyrumieniać.

FullSizeRender (2)

KROK 6:
Do gotującego się bulionu (bez warzyw) wrzucamy przesmażone pieczarki z cebulą i gotujemy około 7-8 minut.

KROK 7:
Zdejmujemy z ognia, blendujemy na gładki krem i ponownie wstawiamy na kuchenkę.

FullSizeRender (5)

KROK 8:
Do miseczki przekładamy śmietanę, dodajemy dwa żółtka i wlewamy trochę zupy. Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do gotującej się zupy. Doprowadzamy do wrzenia i zaraz zdejmujemy z ognia. Na tym etapie zupa nie powinna już się gotować.

FullSizeRender (3)FullSizeRender (4)

Sposób podania:
Krem wlewamy na talerz, posypujemy startym drobno żółtym serem i natką pietruszki. Podajemy z opieczonymi tostami z masłem czosnkowym.

FullSizeRender (6)

 

 

 

Gotowe. Ten krem u mnie w domu znika błyskawicznie 🙂

Smacznego J.