Doskonale komponuje się z sałatką z komosy ryżowej (quinoą jasną).
Dania z cyklu szybki, zdrowy obiad, łatwy do podgrzania.
Czas przygotowania: około 30-40 minut z pieczeniem
4 małe porcje
Składniki:
– 2 filety z dorsza około 500-600 gram
– 1 łyżka oleju do smażenia lub masła klarowanego
– 1 duża cebula
– sok z połowy cytryny
– 2-3 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę (w okresie zimowym pomidory krojone z puszki)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka cukru
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 1 płaska łyżka suszonej bazylii
– 1 kulka mozzarelli
– sól i świeżo mielony pieprz
– koperek lub natka pietruszki.
Przygotowanie:
KROK 1:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
KROK 2:
Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym (jeśli używamy mrożonej musimy ją najpierw rozmrozić) ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić i skropić sokiem z cytryny.
KROK 3:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.
KROK 4:
Na patelni rozgrzewamy olej (masło), wkładamy czosnek i chwilę potem cebulę. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory i łyżeczkę cukru.
KROK 5:
Po chwili smażenia dodajemy sól i świeżo mielony pieprz do smaku oraz bazylię. Smażymy około minuty.
KROK 6:
Usmażony gorący sos pomidorowy wlewamy do ryby. Na wierzch układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Całość wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ryby.
KROK 7:
Przed podaniem danie możemy posypać posiekaną natką lub koperkiem.
Propozycja podania:
- Ulubione pieczywo,
- Sałatka z komosy ryżowej z pomidorkami koktajlowymi.
SMACZNEGO! 🙂
Dodaj komentarz