Obiady / Dania gorące Przepisy

Dorsz zapiekany w pomidorach z mozzarellą

Doskonale  komponuje się z sałatką z komosy ryżowej (quinoą jasną).

Dania z cyklu szybki, zdrowy obiad, łatwy do podgrzania.

 

Czas przygotowania: około 30-40 minut z pieczeniem

4 małe porcje

Składniki:
– 2 filety z dorsza około 500-600 gram
– 1 łyżka oleju do smażenia lub masła klarowanego
– 1 duża cebula
– sok z połowy cytryny
– 2-3 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę (w okresie zimowym pomidory krojone z puszki)
– 2 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka cukru
– 3 ziarna ziela angielskiego
– 2 liście laurowe
– 1 płaska łyżka suszonej bazylii
– 1 kulka mozzarelli
– sól i świeżo mielony pieprz
– koperek lub natka pietruszki.

Przygotowanie:

KROK 1:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.

KROK 2:
Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym (jeśli używamy mrożonej musimy ją najpierw rozmrozić) ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić i skropić sokiem z cytryny.

FullSizeRender (14)

KROK 3:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę.

KROK 4:
Na patelni rozgrzewamy olej (masło), wkładamy czosnek i chwilę potem cebulę.  Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy pomidory i łyżeczkę cukru.

FullSizeRender (17)FullSizeRender (12)

KROK 5:
Po chwili smażenia dodajemy sól i świeżo mielony pieprz do smaku oraz bazylię. Smażymy około minuty.

FullSizeRender (13)

KROK 6:
Usmażony gorący sos pomidorowy wlewamy do ryby. Na wierzch układamy pokrojoną w plasterki mozzarellę. Całość wstawiamy do piekarnika na 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od grubości ryby.

FullSizeRender (7)FullSizeRender (8)FullSizeRender (9)

KROK 7:
Przed podaniem danie możemy posypać  posiekaną natką lub koperkiem.

 

FullSizeRender (1)

 

Propozycja podania:

  1. Ulubione pieczywo,
  2. Sałatka z komosy ryżowej z pomidorkami koktajlowymi.

SMACZNEGO! 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *