Jola Gotuje

Filety z dorsza zapiekane z granatem i orzechami

Dzisiaj chcę Ci zaproponować lekkie zdrowe danie z ryby w formie pieczonych filecików. Dorsz w połączeniu z ziarnami granatu i orzechami tworzy smaczną, lekką i ciekawą potrawę doskonałą na obiad lub kolację.

Zapewne wiesz, że dorsz to drapieżna ryba morska o białym mięsie. Poza walorami smakowymi jest bogata w witaminy i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które doskonale obniżają poziom złego cholesterolu i z których wyrabia się np. tran. Danie łatwe w przygotowaniu.

 

4 porcje

Czas przygotowania: około 40 minut

 

Składniki:
2 filety z dorsza
1 łyżka masła  do smażenia
1 łyżka masła do pieczenia
1 cebula
2 cm papryczki chili
2 ząbki czosnku
¼ szklanki białego wina
4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
5 łyżek ziarenek granatu
2 łyżki soku z cytryny
łyżka bazylii
sól i świeżo mielony pieprz
1 łyżka posiekanej  natki pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:

KROK 1:
Piekarnik rozgrzewamy do 195 stopni.

KROK 2:
Filety myjemy, osuszamy (jeżeli używamy mrożonych musimy je najpierw rozmrozić), kroimy na porcje, oprószamy solą. Filety układamy w naczyniu żaroodpornym i skrapiamy sokiem z cytryny.

FullSizeRender (5)

KROK 3:
Cebulę  i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili pozbawiamy  pestek i drobniutko kroimy. Na patelnię wkładamy masło klarowane, roztapiamy je, dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę.

FullSizeRender (2)

KROK 4:
Smażymy do czasu, aż cebula się zeszkli. Wlewamy wino i odparowujemy, dodajemy orzechy i chwilę smażymy. Na koniec dodajemy ziarna granatu, doprawiamy solą i pieprzem.

FullSizeRender (1)FullSizeRender

KROK 5:
Na filety wykładamy przesmażoną cebulkę z granatem. Dodajemy masło pocięte w malutkie plasterki (patrz zdjęcie) i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i suszoną bazylią.

FullSizeRender (3)FullSizeRender (4)

KROK 6:
Rybę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut (czas zależy od grubości filetu). Na koniec rybę możemy posypać posiekaną natką pietruszki.

FullSizeRender (6)

 

FullSizeRender (7)

Propozycja podania:

  1. Grzanki z masłem czosnkowym zapiekane w piekarniku razem z dorszem
  2. Ryż

Na zdrowie! J. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *