Komosa ryżowa nazywana „świętym złotem Inków” to roślinka o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych i odżywczych. Jest źródłem pełnowartościowego białka (doskonała alternatywa dla białka zwierzęcego), zdrowych kwasów tłuszczowych, wielu witamin i składników mineralnych (szczególnie magnezu). Spożywanie komosy przyczynia się w naszym organizmie do: obniżenia poziomu cholesterolu, zmniejsza ryzyko miażdżycy i innych chorób krążenia, może zapobiegać nowotworom, wykazywać działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i podnoszące naszą odporność. Quinoa uważana jest za roślinę bezglutenową, bogatą w antyoksydanty czyli spowalnia procesy starzenia się organizmu. Jedzmy, więc komosę by zachować zdrowie, młodość i witalność. 🙂
Składniki:
– 1 szklanka komosy ryżowej
– ½ łyżeczki kurkumy (może być troszkę mniej)
– sok wyciśnięty z jednej cytryny
– pół pęczka szczypiorku
– pół pęczka natki pietruszki
– małe opakowanie pomidorków koktajlowych
– 1 łyżeczka oliwy z oliwy
– 1 malutki ząbek czosnku
– świeżo mielony pieprz
– kilka plasterków mozzarelli.
Przygotowanie:
KROK 1:
Quinoę ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta dodając do niej sól i kurkumę. Ja na szklankę komosy wlewam 2/5 szklanki wody. Gotuję na bardzo małym ogniu pod przykryciem, przez 15-20 minut od czasu do czasu mieszając.
KROK 2:
Po wystudzeniu skrop komosę sokiem z cytryny. Dodaj łyżeczkę oliwy.
KROK 3:
Ząbek czosnku wyciśnij przez praskę, lub drobniutko posiekaj. Wymieszaj dokładnie z komosą.
KROK 4:
Natkę pietruszki i szczypiorek drobno posiekaj i połącz z quinoą.
KROK 5:
Pomidorki przekrój na połówki i dodaj do sałatki.
KROK 6:
Na koniec dodaj kilka kawałeczków mozzarelli.
Propozycja podania:
- Samodzielna przekąska.
- Doskonały dodatek do dań z ryb.
Dodaj komentarz