Przepisy Zupy

Rozgrzewająca zdrowa zupa z soczewicy z imbirem pełna aromatycznych ziół.

Dzisiaj spróbuję Cię przekonać do soczewicy a jeżeli już ją znasz i lubisz to zaproponuję ci przepis na pyszną, zdrową, rozgrzewającą zupę.
Za nim założysz z góry, że jej nie lubisz lub pomyślisz czy w ogóle warto po nią sięgnąć spróbuj przywołać w swojej pamięci obraz niemowlęcia, które po raz pierwszy dostaje nową potrawę np. jabłko. Jego buzia wykrzywia się w słodki grymas, ale z każdym następnym kęsem ten grymas zmienia się i mały człowieczek, chce coraz więcej i więcej. Tak może rozpocząć się twoja przygoda z soczewicą, roślinką strączkową, która posiada wyjątkowe właściwości prozdrowotne. Jest skarbnicą wielu składników odżywczych, doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego białka, a także potasu zapobiegającego nadciśnieniu tętniczemu, kwasu foliowego, żelaza i podobno tanin chroniących nas przed nowotworami. Soczewica jest doskonałą alternatywą dla mięsa, jej składniki chronią nas przed udarem mózgu i zawałem serca, pomagają leczyć anemię, mogą ją spożywać cukrzycy. Jedynie osoby mające problem z układem pokarmowym powinny ograniczać jej spożycie.

Porcja dla 4 osób
Czas przygotowania: około 40 minut

Składniki:
– 20 dag łuskanej soczewicy
– 3 cm korzenia imbiru
– duża cebula
– mały kawałek ostrej papryczki chili
– 1 mała puszka mleczka kokosowego (około 165 ml)
– 4 ząbki czosnku
– 2 listki laurowe
– ½ łyżeczki kminku
– ½ łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
– 1 łyżka majeranku
– 3 ziarenka ziela angielskiego
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– mały kawałek selera
– ½ małego pora
– puszka krojonych pomidorów bez skórki
– sok z cytryny
– 1 łyżka masła klarowanego ewentualnie oliwy z oliwek
– ½ pęczka natki pietruszki lub kolendry
– sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

KROK 1:
Soczewicę dokładnie wypłucz ( czerwonej nie musisz moczyć). Ja wrzucam ją na sitko i przelewam zimną wodą do czasu, aż przelatująca woda będzie przejrzysta.

FullSizeRender (1)

KROK 2:
Masło włóż do garnka i zacznij podgrzewać. Dodaj pokrojony drobniutko czosnek, cebulkę, papryczkę chili i zacznij przyrumieniać na lekko złoty kolor.

KROK 3:
Następnie dodaj pora przekrojonego wzdłuż na pół i pokrojonego w drobne plasterki.

KROK 4:
Na tarce (grube oczka) zetrzyj marchewkę, selera i pietruszkę i dorzuć do garnka. Możesz też drobniutko je pokroić. Wszystko podsmaż mieszając.

FullSizeRender

KROK 5:
Dodaj liście laurowe, kminek, rozgnieciona ziarenka kolendry i ziele angielskie i imbir. Zamieszaj i zalej wszystko około 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia i dodaj soczewicę i pomidory. Gotuj około 30 minut, aż soczewica stanie się miękka i zacznie się rozpadać. Zupa powinna być gęsta.

FullSizeRender (2)

KROK 6:
Następnie dodaj mleko kokosowe i znów zagotuj. Dodaj sok z cytryny, majeranek, dopraw solą i pieprzem.

KROK 7:
Gotową zupę posyp posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

FullSizeRender (3)

 

 

Zupę podaję z kromką razowego chleba na zakwasie. Zdrowie podane na talerzu. Smacznego J 😉

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *