Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Powstaje z nasion prosa i jest bogata w łatwo przyswajalne białko, witaminy i minerały. Jest łatwo strawna, nie zawiera glutenu, ma właściwości antywirusowe, choć diabetycy powinni ograniczyć jej spożycie, bo szybko podnosi poziom cukru we krwi. Doskonale działa na włosy, skórę i paznokcie. Zapobiega odwapnianiu kości. Korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, oraz reguluje poziom cholesterolu we krwi a co najważniejsze odkwasza organizm. W połączeniu z jarmużem, granatem i pomarańczą stanowi doskonały posiłek.
Składniki:
– 100 gram kaszy jaglanej
– 2-3 garście jarmużu
– 1 owoc granatu
– 2 pomarańcze
– sok z połowy cytryny
– 3-4 łyżki orzechów nerkowca
– 2 łyżki płatków migdałowych
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
KROK 1:
Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko, dokładnie płuczemy i przelewamy wrzątkiem. Gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu.
KROK 2:
Jarmuż myjemy, odcinamy zdrewniałe łodyżki. W garnku zagotowujemy wodę. Na wrzątek wrzucamy jarmuż i blanszujemy go (gotujemy około 3 minut). Następnie odcedzamy go i dodajemy do ugotowanej kaszy.
KROK 3:
Z granatu wyjmujemy pestki i łączymy z kaszą.
KROK 4:
Pomarańcze obieramy, filetujemy, kroimy na mniejsze części i dodajemy do sałatki.
KROK 5:
Całość solimy, dodajemy pieprz i skrapiamy sokiem z cytryny.
KROK 6:
Orzechy i płatki prażymy na patelni i na koniec posypujemy nimi sałatkę.
Smacznego J. 🙂
Dodaj komentarz