Sałatka z frytkami z marchewki i buraczków o smaku imbirowo-kokosowym z kawałkami kurczaka (lub bez 🙂 w wersji wegetariańskiej)
Czy frytki mogą być zdrowe? Tak jeśli przygotujemy je z marchewki i buraków i upieczemy z olejem kokosowym w połączeniu z imbirem, czosnkiem i syropem klonowym lub miodem. Z dodatkiem rukoli, kawałków kurczaka, sera feta i prażonych pestek słonecznika uzyskamy zdrowy, kolorowy posiłek pełen witamin i minerałów.
4 porcje
Czas przygotowania: około godziny z pieczeniem
Składniki na frytki:
– 1 kg marchewki
– 2-3 małe buraki
– 2-3 cm korzenia imbiru
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 3-4 ząbki czosnku
– 1,5 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
– 1,5 łyżeczka kurkumy
– kawałek ostrej papryczki chili (lub ½ łyżeczki mielonej)
– 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu (dodajemy na koniec pieczenia)
– 3 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
– podwójny filet z kurczaka
– olej do smażenia
– sól
– rukola
– ser feta
– oliwa z oliwek do skropienia sałatki
– 3 łyżki pestek słonecznika
– papier do pieczenia
Przygotowanie:
KROK 1:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
KROK 2:
Marchewkę i buraki obieramy i kroimy w kształt frytek. Wkładamy do oddzielnych miseczek.
KROK 3:
Imbir obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Dzielimy na pół i wkładamy do marchewki i buraczków.
KROK 4:
Papryczkę chili (bez pestek) siekamy w drobniutkie kawałeczki. Dzielimy na pół i rozkładamy do warzyw.
KROK 5:
Czosnek obieramy i wyciskamy przez prasę lub drobniutko siekamy. Dzielimy na pół i dodajemy do marchewki i buraczków.
KROK 6:
Olej delikatnie podgrzewamy na patelni do uzyskania płynnej konsystencji i jedną część wlewamy do marchewki drugą do buraczków.
KROK 7:
Po ¾ łyżeczki papryki i kurkumy wsypujemy do warzyw.
KROK 8:
Po 1,5 łyżeczki soku z cytryny wlewamy do warzyw.
KROK 9:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy frytki z marchewki i buraczków i pieczemy przez około 45 minut. Po tym czasie na frytki wlewamy syrop klonowy lub miód i pieczemy jeszcze około 5-7 minut.
KROK 10:
W czasie pieczenia frytek warzywnych kurczaka kroimy na małe kwadraciki. Wkładamy na rozgrzany olej, solimy i smażymy około 8 minut, tak by kurczak się przesmażył i leciutko zarumienił.
KROK 11:
Pestki słonecznika prażymy na patelni.
KROK 12:
Na talerz wykładamy umytą i osuszoną rukolę. Skrapiamy ją odrobiną oliwy z oliwek, solimy. Wykładamy kawałki kurczaka, kawałki sera feta, oraz chipsy z marchewki i buraczków. Posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.
Danie gotowe.
Smacznego J. 🙂
Dodaj komentarz