Czerwona papryka – witaminowa rekordzistka:). Jest bliską krewną pomidora i bakłażana (rodzina psiankowatych). Ma niesamowite właściwości: zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu, poprawia nasz nastrój, odmładza naszą skórę i jest afrodyzjakiem. Ma w sobie olbrzymie pokłady witaminy C (4 razy więcej niż cytryna) i beta-karotenu, a także potasu i wapnia. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Wspomaga procesy trawienia. Wzmacnia odporność. Doskonały dodatek do dań w okresie jesienno-zimowym (szkoda, tylko że nie rośnie u nas o tej porze roku). Gorąco zachęcam Cię do przygotowania tej sałatki. Otrzymała rekomendację mojego domowego niejadka – podobno taką mogę robić codziennie :).
Czas przygotowania: około 20 minut
4 porcje
Składniki:
– mix sałat (polecam ten z rukolą lub roszponką)
– 1 czerwona papryka
– 1 awokado
– ½ cytryny
– 1 granat
– ½ czerwonej cebuli
– 1 opakowanie sera feta lub inny z typów serów śródziemnomorskich miękkich, białych.
– 5-6 łyżek ziaren słonecznika
– sól morska i świeżo mielony pieprz
sos (dressing):
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu winnego (białego)
– 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
KROK 1:
Sałatę myjemy, osuszamy i wkładamy do salaterki.
KROK 2:
Paprykę myjemy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sałaty.
KROK 3:
Obieramy granat i ziarenka wsypujemy do sałaty.
KROK 4:
Połowę cebuli kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z sałatą.
KROK 5:
Obieramy awokado, kroimy w kosteczkę, dodajemy do sałaty i skrapiamy sokiem z połowy cytryny, żeby nie zrobiło się czarne.
KROK 6:
Ser kroimy w kosteczkę i łączymy z sałatą.
KROK 7:
Ziarna słonecznika prażymy na patelni. Po uzyskaniu lekko złotego koloru łączymy je z sałatką. Całość delikatnie solimy i dodajemy troszkę świeżo zmielonego pieprzu.
KROK 8:
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy dressing do sałatki. Wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny i miód. Wszystko dokładnie mieszamy. Polewamy sałatkę.
ZDROWE I SMACZNE!!! Tą sałatką podziel się z kimś kto jest dla Ciebie ważny! <3
J 🙂
Dodaj komentarz