Jola Gotuje

Sałatka z papryką, awokado i granatem

,

Czerwona papryka – witaminowa rekordzistka:). Jest bliską krewną pomidora i bakłażana (rodzina psiankowatych). Ma niesamowite właściwości: zmniejsza apetyt, przyspiesza spalanie tłuszczu, poprawia nasz nastrój, odmładza naszą skórę i jest afrodyzjakiem. Ma w sobie olbrzymie pokłady witaminy C (4 razy więcej niż cytryna) i beta-karotenu, a także potasu i wapnia. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi oraz chroni przed chorobami układu krążenia. Wspomaga procesy trawienia. Wzmacnia odporność. Doskonały dodatek do dań w okresie jesienno-zimowym (szkoda, tylko że nie rośnie u nas o tej porze roku). Gorąco zachęcam Cię do przygotowania tej sałatki. Otrzymała rekomendację mojego domowego niejadka – podobno taką mogę robić codziennie :).

Czas przygotowania: około 20 minut
4 porcje

Składniki:
– mix sałat (polecam ten z rukolą lub roszponką)
– 1 czerwona papryka
– 1 awokado
– ½ cytryny
– 1 granat
– ½ czerwonej cebuli
– 1 opakowanie sera feta lub inny z typów serów śródziemnomorskich miękkich, białych.
– 5-6 łyżek ziaren słonecznika
– sól morska i świeżo mielony pieprz

sos (dressing):
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu winnego (białego)
– 1 łyżka miodu

FullSizeRender (2)

Przygotowanie:

KROK 1:
Sałatę myjemy, osuszamy i wkładamy do salaterki.

KROK 2:
Paprykę myjemy, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do sałaty.

FullSizeRender (3)

KROK 3:
Obieramy granat i ziarenka wsypujemy do sałaty.

FullSizeRender (4)FullSizeRender (1)

KROK 4:
Połowę cebuli kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z sałatą.

KROK 5:
Obieramy awokado, kroimy w kosteczkę, dodajemy do sałaty i skrapiamy sokiem z połowy cytryny, żeby nie zrobiło się czarne.

FullSizeRender (8)

KROK 6:
Ser kroimy w kosteczkę i łączymy z sałatą.

KROK 7:
Ziarna słonecznika prażymy na patelni. Po uzyskaniu lekko złotego koloru łączymy je z sałatką. Całość delikatnie solimy i dodajemy troszkę świeżo zmielonego pieprzu.

FullSizeRender (7)

KROK 8:
W oddzielnym naczyniu przygotowujemy dressing do sałatki. Wlewamy oliwę z oliwek, ocet winny i miód. Wszystko dokładnie mieszamy. Polewamy sałatkę.

 

FullSizeRender (5)

 

ZDROWE I SMACZNE!!! Tą sałatką podziel się z kimś kto jest dla Ciebie ważny! <3
J 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *