Jola Gotuje

Sałatka z rukolą, arbuzem i fetą z miętową nutką

,

Rukola to nie sałata, tylko roślinka z rodziny kapustowatych.  Jest świetnym źródłem żelaza, wapnia i magnezu a także kwasu foliowego, witaminy C i luteiny, która chroni nasze oczy przed powstawaniem zaćmy i zwyrodnieniem plamki żółtej. Działa też bakteriobójczo i przeciwnowotworowo. Ma ostry trochę korzenny smak, ale podana z delikatnym arbuzem i miętą tworzy doskonałą przekąskę. Rukolę warto polubić 🙂

Składniki:
– małe opakowanie rukoli
– ¼ małego arbuza
– 200 gram sera feta
– 4-5 łyżek nasion słonecznika
– kilka listków mięty
– sól i świeżo mielony pieprz do smaku

Składniki na sos:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka miodu
– 1 łyżka octu winnego (z białego wina)

Przygotowanie:

KROK 1:
Rukolę myjemy i osuszamy np. na sitku lub ręczniku jednorazowym. Wkładamy do salaterki.

KROK 2:
Pestki słonecznika prażymy na złoty kolor i po ostudzeniu dodajemy do rukoli.

FullSizeRender (1)

KROK 3:
Arbuza kroimy w małe kawałeczki pozbywając się z niego pestek i wrzucamy do salaterki.

KROK 4:
Fetę kroimy w małe kwadraciki.  Listki mięty rwiemy na malutkie kawałeczki. Składniki delikatnie mieszamy, solimy i dodajemy pieprz do smaku.

FullSizeRender (2)

KROK 5:
W oddzielnym pojemniczku mieszamy oliwę z oliwek z miodem i octem winnym i polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

 

FullSizeRender

 

 

 

Szybko, zdrowo i smacznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *