Kuskus to lekkostrawna kasza, bardzo łatwa w przygotowaniu, doskonała do dań obiadowych i deserów. Jest produktem zbożowym zawierającym dużo białka a także żelaza, wapnia, fosforu, witamin z grupy B i błonnika. W połączeniu z ziarnami granatu, pomidorkami, arbuzem, koperkiem i szczypiorkiem tworzy doskonałą, lekką przekąskę. Może być świetnym dodatkiem do dań obiadowych. U mnie w domu po przygotowaniu tej sałatki zapachniało wiosną na talerzu 🙂
Składniki:
– ¾ szklanki kaszy kuskus
– mały kawałek arbuza (1/4 część)
– 8-10 pomidorków koktajlowych
– ziarna z 1 granatu
– 1 mała czerwona cebulka
– mały pęczek koperku
– ½ pęczka szczypiorku
– ½ łyżeczki kurkumy
– sól
– świeżo mielony pieprz
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie:
KROK 1:
Kaszę kuskus zalewamy wrzącą wodą około 1 cm. nad powierzchnię kaszy, solimy, dodajemy kurkumę, mieszamy i odstawiamy na 5 min. pod przykryciem. Po tym czasie kasza jest gotowa.
KROK 2:
Granat obieramy i ziarenka dodajemy do kuskusu.
KROK 3:
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i łączymy z kaszą.
KROK 4:
Arbuza kroimy w drobną kostkę i dodajemy do kaszy.
KROK 5:
Czerwoną cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i łączymy z kuskusem.
KROK 6:
Koperek i szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do kaszy.
KROK 7:
Na koniec wlewamy łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę octu balsamicznego, solimy i dodajemy pieprz do smaku. Wszystkie składniki mieszamy.
Propozycja podania:
- Samodzielna przekąska
- Dodatek do dań obiadowych – u mnie z mielonymi kotlecikami z indyka.
Podziel się z ukochaną osobą J . 🙂
Dodaj komentarz