Trochę mody w kuchni? Czemu nie 🙂
Nasiona chia (szałwia hiszpańska) cenione są za swoje właściwości odżywcze w wielu regionach świata. Podobno zawierają więcej kwasów omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki, więcej wapnia niż mleko i więcej żelaza niż szpinak. Obniżają ciśnienie krwi (potas), są bogate w błonnik, koją nerwy (magnez), wzmacniają kości (fosfor).
4 porcje
Składniki:
– 1 mała puszka mleka kokosowego 200 ml
– szklanka mleka np. 2 %
– 3 łyżki nasion chia
– szczypta nasion wanilii
– 1 małe mango
– 8-10 truskawek
– 2 kostki gorzkiej czekolady
– listki mięty do ozdoby
Przygotowanie:
KROK 1:
Nasiona chia zalewamy mleczkiem kokosowym i łączymy ze zwykłym mlekiem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy nasionka wanilii. Jeszcze raz mieszamy i wstawiamy na 3-4 godziny do lodówki. Po 2 godzinach warto je przemieszać, żeby się nie posklejały.
KROK 2:
Gdy nasiona wchłoną mleko są gotowe do przygotowania deseru.
KROK 3:
Mango obieramy, oddzielamy od pestki i blendujemy.
KROK 4:
Na dno naczynka wkładamy kilka łyżek musu z mango. Na mus przekładamy kilka łyżek mieszaniny mleka z nasionami chia. Następnie układamy przekrojone truskawki i ścieramy na drobnej tarce troszkę gorzkiej czekolady. Całość możemy ozdobić listkami mięty.
Deser gotowy. Czy jest smaczny? Warto spróbować 🙂
Dodaj komentarz