Jola Gotuje

Kaszotto z zieloną fasolką, cukinią i ziarnami granatu

Kasza pęczak powstaje z ziaren jęczmienia. Jest doskonałym źródłem witaminy PP, która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry. Witaminy i minerały zawarte w kaszy łagodzą objawy stresu i zmniejszają skłonność do depresji, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają  pamięć i polepszają nastrój.

Danie można przygotować bez mięsa indyka, jest równie dobre.

4- 5 porcji

Czas przygotowania: około  45 minut

 

Składniki:
– ½ szklanki kaszy pęczak
– opcjonalnie  ½ kg piersi indyka
– mała cukinia
– cebulaIMG_8891
– 3 -4 pieczarki
– 1 marchewka
– 200 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
– ½ ostrej papryczki chili
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka masła np. klarowanego
– kieliszek białego wina
– 1  i ½ szklanki bulionu
– sól
– pieprz
– ½ łyżeczki kurkumy
– ½ łyżeczki pieprzu cayen
– łyżka oregano
– opcjonalnie 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
– ziarna z połowy granatu

 

Do podania:
Świeżo starty ser długo dojrzewający np.  parmezan

 

Przygotowanie:

KROK 1:
Na dużą patelnię wsypujemy kaszę, wlewamy łyżkę oliwy i chwilę podsmażamy.

KROK 2:
Czosnek, cebulę, marchewkę i papryczkę chili kroimy w kosteczkę i dodajemy do kaszy. Wsypujemy pół łyżki oregano (drugą połowę zostawiamy na potem), kurkumę i pieprz cayen. Smażymy wszystko od czasu do czasu mieszając, około 4-5 minut, do czasu aż cebula będzie ładnie zeszklona.

IMG_8892IMG_8894

KROK 3:
W opcji z mięsem indyka – filet mielimy (rozdrabniamy). Na patelni, podsmażoną kaszę i warzywa przesuwamy na bok, wlewamy kolejną łyżkę oliwy i dodajemy zmielone mięso. Smażymy przez kilka minut.

IMG_8895

KROK 4:
Całość zalewamy najpierw białym winem, odparowujemy (2- 3 minuty) i dodajemy bulion. Przykrywamy pokrywką  i gotujemy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.

IMG_8896

KROK 5:
W między czasie obieramy i kroimy pieczarki w drobne plasterki. Cukinię kroimy w kosteczkę, a z fasolki odcinamy końce i dzielimy na 3-4 części (mrożoną wsypujemy na patelnię bez żadnego przygotowania).

IMG_8899

KROK 6:
Gdy mięso się trochę podsmaży dodajemy fasolkę – chwilę smażymy, dodajemy  pieczarki i  cukinię. Całość smażymy przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano, możemy dodać również pieprz cayen i sosem sojowym.

IMG_8897

KROK 7:
Na koniec dodajemy dużą łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści danie jest gotowe.

IMG_8900

 

IMG_8902

Wykładamy na talerze, posypujemy ziarnami granatu i/lub startego parmezanu. Danie doskonale nadaje się do zabrania do pracy następnego dnia.

 

PYCHOTKA!!!! GORĄCO POLECAM!!! J. 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *