Kasza pęczak powstaje z ziaren jęczmienia. Jest doskonałym źródłem witaminy PP, która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry. Witaminy i minerały zawarte w kaszy łagodzą objawy stresu i zmniejszają skłonność do depresji, wspomagają pracę układu nerwowego, poprawiają pamięć i polepszają nastrój.
Danie można przygotować bez mięsa indyka, jest równie dobre.
4- 5 porcji
Czas przygotowania: około 45 minut
Składniki:
– ½ szklanki kaszy pęczak
– opcjonalnie ½ kg piersi indyka
– mała cukinia
– cebula
– 3 -4 pieczarki
– 1 marchewka
– 200 g zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona)
– ½ ostrej papryczki chili
– 3 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka masła np. klarowanego
– kieliszek białego wina
– 1 i ½ szklanki bulionu
– sól
– pieprz
– ½ łyżeczki kurkumy
– ½ łyżeczki pieprzu cayen
– łyżka oregano
– opcjonalnie 2-3 łyżki sosu sojowego jasnego
– ziarna z połowy granatu
Do podania:
Świeżo starty ser długo dojrzewający np. parmezan
Przygotowanie:
KROK 1:
Na dużą patelnię wsypujemy kaszę, wlewamy łyżkę oliwy i chwilę podsmażamy.
KROK 2:
Czosnek, cebulę, marchewkę i papryczkę chili kroimy w kosteczkę i dodajemy do kaszy. Wsypujemy pół łyżki oregano (drugą połowę zostawiamy na potem), kurkumę i pieprz cayen. Smażymy wszystko od czasu do czasu mieszając, około 4-5 minut, do czasu aż cebula będzie ładnie zeszklona.
KROK 3:
W opcji z mięsem indyka – filet mielimy (rozdrabniamy). Na patelni, podsmażoną kaszę i warzywa przesuwamy na bok, wlewamy kolejną łyżkę oliwy i dodajemy zmielone mięso. Smażymy przez kilka minut.
KROK 4:
Całość zalewamy najpierw białym winem, odparowujemy (2- 3 minuty) i dodajemy bulion. Przykrywamy pokrywką i gotujemy przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
KROK 5:
W między czasie obieramy i kroimy pieczarki w drobne plasterki. Cukinię kroimy w kosteczkę, a z fasolki odcinamy końce i dzielimy na 3-4 części (mrożoną wsypujemy na patelnię bez żadnego przygotowania).
KROK 6:
Gdy mięso się trochę podsmaży dodajemy fasolkę – chwilę smażymy, dodajemy pieczarki i cukinię. Całość smażymy przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Całość doprawiamy solą, pieprzem, oregano, możemy dodać również pieprz cayen i sosem sojowym.
KROK 7:
Na koniec dodajemy dużą łyżkę masła. Gdy masło się rozpuści danie jest gotowe.
Wykładamy na talerze, posypujemy ziarnami granatu i/lub startego parmezanu. Danie doskonale nadaje się do zabrania do pracy następnego dnia.
PYCHOTKA!!!! GORĄCO POLECAM!!! J. 🙂
Dodaj komentarz