Pomysł na obiad. To danie wcale nie jest trudne w przygotowaniu. Wymaga wprawdzie trochę zaangażowania, ale warto. 🙂
4 porcje
Czas przygotowania: około godziny
Składniki na pieczoną pierś kaczki:
– 4 filety z kaczki
– masło klarowane (ewentualnie olej do smażenia)
– sól i pieprz
Przygotowanie:
KROK 1:
Pierś umyć, osuszyć. Skórkę ponacinać na krzyż.
KROK 2:
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
KROK 3:
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (lub olej), układamy piersi skórką do dołu i smażymy przez około 4 – 5 minut do uzyskania złotego koloru.
KROK 4:
Następnie pierś przekładamy na drugą stronę i smażymy przez 1-2 minuty. Tłuszcz wytopiony na patelni zostawiamy. Ja obsmażam w nim kluseczki.
KROK 5:
Pierś przekładamy do naczynia żaroodpornego skórką do góry i wstawiamy do piekarnika (nie dodajemy żadnego tłuszczu – wytopi się z kaczki). W tym samym czasie wstawiamy jabłka do piekarnika.
KROK 6:
Pierś pieczemy przez około 15-20 minut. Dobrze upieczona pierś ma złotą skórkę a w środku jest różowa.
KROK 7:
Kaczkę wyjmujemy na talerz i przykrywamy np. folią aluminiową i odstawiamy na 2-3 minuty tak by mięso „odpoczęło”. Następnie kroimy je na cienkie plasterki. Teraz możemy kaczkę doprawić solą i pieprzem.
Pieczone jabłka
Składniki:
– 4 jabłka
– 4 małe łyżeczki miodu
– kilka rodzynek do każdego jabłka
– 4 szczypty cynamonu
KROK 1:
Jabłka myjemy, odcinamy z nich górną część (patrz zdjęcie).
KROK 2:
Małym nożykiem wydrążamy gniazda nasienne.
KROK 3:
Do środka wlewamy miód, wkładamy kilka rodzynek i wsypujemy po 2-3 szczypty cynamonu.
KROK 4:
Jabłka wstawiamy do piekarnika razem z piersiami kaczki i pieczemy około 15-20 minut.
Kluseczki orkiszowe:
– 1/5 szklanki mąki orkiszowej
– ½ szklanki śmietany 18 %
– 1 łyżka masła
– pół łyżeczki mąki ziemniaczanej
– sól
KROK 1:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Ciasto powinno być lepkie ale nie klejące. Możemy dodać więcej mąki lub śmietany w zależności od potrzeb.
KROK 2:
Z gotowego ciasta formujemy wałeczek i kroimy na kawałki.
KROK 3:
Wrzucamy do gotującej się, osolonej wody i gotujemy kilka minut od momentu gdy kluseczki wypłyną na wierzch i lekko się powiększą.
KROK 4:
Na koniec wyławiamy je z wody. Ja podsmażam je jeszcze na tłuszczu wytopionym z kaczki, ale tego nie trzeba robić jeśli ktoś nie chce.
Smacznego J. 🙂
Dodaj komentarz