Zdrowe danie na co dzień i od święta.
Orkisz korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest źródłem błonnika, żelaza, wapnia, cynku, potasu, witaminy z grupy B i PP. Poprawia skórę, włosy, paznokcie a także koncentrację i aktywność mózgu. Gluten w orkiszu jest dobrze tolerowany, także przez bezglutenowców. Orkisz chroni przed infekcjami bakteryjnymi, wzmacnia i regeneruje wiele narządów. Jest dobry dla cukrzyków, obniża cholesterol itd., itd. W połączeniu z dynią i pestkami granatu otrzymujemy zdrowy i pyszny posiłek.
Składniki:
– 200 g kaszy orkiszowej
– duża podwójna pierś z kurczaka
– ¼ kawałka średniej dyni
– cebula
– ½ ostrej papryczki chili
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– łyżka masła
– kieliszek białego wina, ewentualnie ½ szklanki bulionu
– pestki granatu
– sól
– pieprz,
– ½ łyżeczki kurkumy
– 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
– łyżka oregano
Do podania:
Możemy posypać danie szczypiorkiem i / lub parmezanem.
Jeżeli przygotowujemy to danie bez mięsa kurczaka, pomijamy punkt 2. W punkcie 3 dodajemy pieprz cytrynowy.
Przygtotowanie:
KROK 1:
Kaszę orkiszową gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem zalecanym przez producenta. Następnie odsączamy (odlewamy wodę) i odstawiamy.
KROK 2:
Kurczaka kroimy w małe kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy kurczaka, solimy, dodajemy pieprz cytrynowy, kurkumę i podsmażamy. Co chwilę mieszając.
KROK 3:
W między czasie kroimy cebulę, czosnek i ostrą papryczkę.
KROK 4:
Gdy kurczak będzie podsmażony po około 4- 5 minutach, dodajemy czosnek, cebulę i paprykę i wsypujemy pół łyżki oregano (drugą połowę zostawiamy na potem). Smażymy wszystko od czasu do czasu mieszając, około 4-5 minut, do czasu aż cebula będzie ładnie zeszklona.
KROK 5:
W między czasie kroimy w kostkę dynie. Dodajemy ją na patelnię i ponownie smażymy około 8-10 minut do czasu aż lekko zmięknie.
KROK 6:
Następnie jeśli używamy wina wlewamy je na patelnię lub dolewamy bulion i odparowujemy.
KORK 7:
Dodajemy kaszę i wszystko mieszamy. Następnie jeśli jest taka potrzeba możemy całość lekko dosolić.
KROK 8:
Na koniec wsypujemy pozostałe oregano i dodajemy masło. Mieszamy do czasu, aż masło się rozpuści.
WYKŁADAMY NA TALERZ, DODAJEMY PESTKI GRANATU i ewentualnie szczypiorek i starty parmezan.
GORĄCO POLECAM!!! J. 🙂
Dodaj komentarz