Jola Gotuje

Kurczak po polsku

To danie w polskiej kuchni gości od co najmniej kilku stuleci.  Łączy w sobie to, co w naszej kuchennej tradycji zawsze było uznawane za dobre – drób, podroby i przyprawy. Przepis, który Ci zaproponuję nie wymaga wielkiego doświadczenia w gotowaniu. Danie to świetnie sprawdzi się jako weekendowy obiad. Zachwyca aromatem i zaskakuje prostotą składników.

 

Przygotowanie: 25 minut

Oczekiwanie: około 1 h

Pieczenie: 50 minut

4 porcje

 

Składniki:
– kurczak (około 1,5 kg)
– 4 wątróbki drobiowe
– ½ kostki masła plus 1 duża łyżka do włożenia do brytfanki
– 1 jajko
– 1 bułka kajzerka (mała)
– 1 szklanka mleka 
– 3 ząbki czosnku
– sok z  ½ cytryny
– pęczek koperku
– pęczek pietruszki
– 1 łyżka majeranku
– 1 łyżka gałki muszkatołowej (tartej)
– sól i  świeżo mielony pieprz
– 2 jabłka do pieczenia obok
– *opcjonalnie kilka rodzynek do farszu lub łyżeczka cukru
– nić do zszycia kurczaka lub wykałaczki

 

Przygotowanie:

KROK 1:
Kurczaka przed pieczeniem dokładnie myjemy i osuszamy. Wierzch solimy i oprószamy pieprzem.

KROK 2:
W małym naczynku trochę soli mieszamy z majerankiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Wnętrze kurczaka nacieramy  sokiem z cytryny i mieszanką soli, czosnku i majeranku.

IMG_9747IMG_9749

KROK 3:
Odstawimy do lodówki na około 1 godzinę, żeby smaki się połączyły.

KROK 4:
Bułkę moczymy w mleku.

KROK 5:
Masło ucieramy (najlepiej drewnianą łyżką) i powoli dodajemy żółtko.

KROK 6:
Bułkę namoczoną w mleku odsączamy, rozgniatamy na drobne kawałki i dodajemy do masy maślanej i delikatnie mieszamy.

KROK 7:
Wątróbkę drobno siekamy.

KROK 8:
Koperek i natkę pietruszki drobniutko kroimy i łączymy z wątróbką.

KROK 9:
Następnie wątróbkę i zieleninę przekładamy do wcześniej przygotowanej masy maślano-jajecznej i dodajemy gałkę muszkatołową, odrobinę soli. W tym momencie, jeśli używamy możemy dodać kilka rodzynek. Delikatnie wszystko łączymy.

IMG_9751

KROK 10:
Białko z jajka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z farszem.

KROK 11:
Kurczaka nadziewamy farszem, dobrze zaszywamy lub spinamy wykałaczkami tak, by farsz nie wypłynął podczas pieczenia.

IMG_9753

KROK 12:
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego (brytfanki), w którym są małe kawałki  masła. Na wierzch układamy troszkę masła. Skrapiamy wodą.

IMG_9757IMG_9759

KROK 13:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C.

KROK 14:
Na początek podlewamy kurczaka delikatnie wodą. Potem co jakiś czas podlewamy go sosem powstałym w brytfance. Pieczemy go około 55 – 60 minut na złoty kolor KONIECZNIE CO JAKIŚ CZAS PODLEWAJĄC WYTOPIONYM SOSEM – WAŻNE, żeby kurczak nie był wysuszony. Mięso po rozkrojeniu powinno być soczyste.

KROK 15:
Po około 40 minutach pieczenia do kurczaka wrzucam kawałki jabłka (bez gniazd nasiennych).

IMG_9760

KROK 16:
Przed podaniem pamiętamy o wyjęciu wykałaczek lub nitek.

 

 

Processed with MOLDIV
Processed with MOLDIV

 

 

 

SMACZNEGO J. 🙂

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *